Fenomen straniu sau blestem? Un cimitir a dispărut peste noapte de pe fața pământului

0
57

La doar câţiva kilometri de Iaşi există un loc în care se odihnesc mii de oameni căzuţi pe câmpul de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial. Cimitirul eroilor care a fost odată pe raza comunei Butea, a dispărut astăzi ca prin magie. Drept este faptul că încă din primăvara segmente din crucile puse simbolic la căpătâiul ostaşilor căzuţi la datorie au fost vandalizate şi valorificate, scrie bzi.ro. Dar, deşi se ştie că sub pământ se afla mii de trupuri, astăzi nimic nu mai arata că aici se afla un cimitir al eroilor. Distrugerea cimitirului şi implicit a memoriei eroilor s-a petrecut în ultimele luni.

În primăvara aceasta, cimitirul din Butea a fost vandalizat. Crucile din fier au fost scoase din pământ, şi acum se cunosc găurile de unde au fost smulse.

“În anul 2003, din banii mei, nu ai Primăriei Butea, am pus 366 de cruci. La sfinţirea cimitirului din 2003 a participat ambasadorul Rusiei, un reprezentant al Consulatului Germaniei şi mulţi alţi invitaţi. Pe 26 octombrie a fost restaurat vechiul amplasament distrus de către comunişti. Anul acesta cimitirul a fost distrus din nou şi lăsat în paragină. Iniţial cimitirul a fost întins pe patru hectare, iar acum are 56 de ari. Nu este corect faţă de acei oameni îngropaţi acolo care au luptat pentru ţară. De vreo nouă ani nu se mai ocupă nimeni de el”, susţine Carol Anti, fost viceprimar al comunei Butea.

Chiar dacă Primăria Butea a cerut aviz pentru recondiţionarea cimitirului în primăvara acestui an de la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi urma să demareze lucrările, o veste “şoc” se pare că le-a dat planurile peste cap. După zeci de ani în care cimitirul s-a aflat pe teritoriul comunei Butea, acesta a dispărut din registre chiar anul acesta când urma să fie demarate lucrări pentru recondiţionare. Primarul din Butea, Gheorghe Milia, spune că acest cimitir nu se mai afla în administrarea comunei. Acesta spune că acum cimitirul eroilor se afla pe teritoriul comunei Alexandru Ioan Cuza şi că nu poate desfăşura niciun fel de lucrări de recondiţionare. Ciudat este faptul că şi primarul de la Alexandru Ioan Cuza, Vasile Baciu, spune că cimitirul nu se afla în grija sau în administrarea comunei pe care o conduce. Astfel, locul unde sunt înhumaţi mii de ostaşi a ajuns să fie plasat de la un consiliu local la altul.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

80 − = 79