„Regalistului” Apreotesei i se rupe de lege. Mostra unei grave incompetente la Ateneul din Iasi

0
60

Conducerea Ateneului Iasi, institutie subordonata Primariei Iasi, secretizeaza fara noima informatii cu caracter public. Directorul acestei institutii, var primar cu edilul Mihai Chirica, a demonstrat o crasa necunostere a legii in baza carora functioneaza institutia pe care o conduce, recunoscand ca nu a auzit niciodata de Legea 544, care face referire la liberul acces la informatiile de interes public pe care o institite publica are obligatia sa le transparentizeze. Implicit, o adresa pe aceasta lege care puncteaza expres un termen de maxim 30 de zile, a fost ignorata. Replica directorului Ateneului din Iasi este halucinanata.

Credeti ca eu stiu ce este ala 544?! Daca imi spuneti ce este, va raspund”, a spus Andrei Apreotesei.

Manageriat despotic la Ateneu

La Arteneul Iasi, principiul transparentei care ar trebui sa guverneze toate activitatile cu caracter public, este anulat de ignoranta directorului Andrei Apreotesei. In data de 11 septembrie, AgoraPress a trimis o solicitare pe adresa Ateneului Iasi, prin care cerea sa i se puna la dispozitie informatii legate de numarul de angajati ai Ateneului, o situatie nominala cu fiecare dintre angajati – nume, functie, modalitatea prin care a ocupat postul, studiile acestora, salariile,  precum si anul angajarii. Dupa trecerea a trei saptamani, l-am sunat pe directorul institutiei in legatura cu soarta adresei. Dupa ce si-a intrebat subordonatii asupra acestei misterioase legi, a revenit cu un telefon.

Am identificat cererea d-voastra. Putea sa fie la noi si de 6 luni, nu de o luna, si va spun si de ce. Colegii mei au o regula foarte stricta, data de catre mine, ce spune ca orice hartie care nu-i semnata si stampilata, nu are ce cauta la mine in mapa si atunci de asta au pus-o deoparte”, si-a motivat Apreotesei lipsa de transparenta.

Apreotesei, la antipozi de lege

Potrivit Legii 544/2001, o solicitare formulata in baza acestei legi trebuie sa cuprinda datele de identificare ale solicitantului, (n.r. acestea au fost cuprinse in antetul AgoraPress si anulau orice obligativitate a aplicarii unei stampile, insemn care de altfel nu mai este obligatoriu prin lege, la modul general), precum si informatia solicitata ori, in acest caz, motivarea directorului Apreutesei este una puerila, bazata pe niste reguli de forta instaurate la nivel de institutiei, care urmaresc anularea efectelor unei legi in vigoare. Mai mult, in raspunsul formulat, nu sunt satisfacute nicidecum datele solicitate, conducerea Ateneului facand apel la tot felul de legi aparute intre timp, care nu anuleaza nicidecum prevederile Legii 544, intr-o incercare disperata de a se acoperi. Potrivit articolului 5 din Legea 544, fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu urmatoarele informatii de interes public: structura organizatorica, atributiile departamentelor; numele si prenumele persoanelor din conducerea autoritatii sau a institutiei publice si ale functionarului responsabil cu difuzarea informatiilor publice etc. Ori, raspunsul transmis de conducerea Ateneului Iasi cuprinde, in bataie de joc, statutul de functii din care reiese faptul ca aceasta institutie numara 49 de angajati, din care 8 functii de conducere si restul de executie, o trecere partiala in revista a studiilor superioare, medii si gimnaziale ale angajatilor, precum si organigrama, documente care puteau fi consultate destul de usor prin proiectul de hotarare aprobat recent in plenul Consiliului Local.

Persoanele au fost angajate prin concurs iar informatiile cu privire la datele personale pot deveni informatii de interes public numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a unei functii publice”, este raspunsul lapidar al directorului Apreutesei.

In fapt, in spatele unui astfel de raspuns se ascunde un mecanism pe cat de imoral, pe atat de daunator bugetului local, in conditiile in care in statutul de functii de regasesc foarte multe persoane din cercul de prieteni al directorului, cu sau fara competente, dar mai mult cu recomandari “din partea familiei”, care au fost angajate pe criterii de amicitie, iar concursul de care face vorbire managerul Ateneului este, in fapt, doar un interviu de fatada.

Radu SEICARU    

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =