350 de ani de la moartea lui Molière marcati de Nationalul iesean printr-un eveniment extraordinar: premiera “Molière. Improvizatia de la Versailles”, un spectacol de Ovidiu Lazar

0
105

Cea mai nouă producție a Teatrului Național Iași, Molière. Improvizația de la Versailles, un spectacol de Ovidiu Lazăr, marchează 350 de ani de la moartea marelui dramaturg francez, remarcabil om al scenei, actor și fondator al trupei de teatru „L’Illustre Théâtre”.
Premiera spectacolului va avea loc pe 18 februarie, de la 19:00, la Sala Mare, pe a cărei scenă vor urca actorii: Horia Veriveș (Molière), Ionuț Cornilă (Brécourt), Mălina Lazăr (Domnișoara Molière, Dorimène), Tatiana Ionesi (Béjart, Doamna Pernelle), Georgeta Burdujan (Domnișoara du Parc), Oana Sandu (Domnișoara de Brie, Elmira), Livia Iorga (Domnișoara de Croisy, Dorina), Diana Roman (Domnișoara Hervé, Mariana), Robert Agape (De la Grange, Tartuffe), Răzvan Conțu (De Croisy, Valère), Dumitru Georgescu (La Thorillière, Dorante), Radu Homiceanu (Béjart, Domnul Jourdain), Brândușa Aciobăniței (Un pripit). Mișcarea scenică poartă semnătura Oanei Sandu.
Tot anul acesta, se împlinesc 360 de ani de când Improvizația de la Versailles a fost jucată pentru prima dată în fața lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare, pe 14 octombrie 1663, iar o lună mai tîrziu, pe 4 noiembrie, în fața publicului, la Théâtre du Palais-Royal, Paris.
Un spectacol fără o acțiune dramatică «normală»”, mărturisește regizorul Ovidiu Lazăr. „În care este vorba despre o repetiție care se tot reia, nefinalizându-se în ceva concret, adică într-o reprezentație. Un spectacol despre munca fascinantă și chinuitoare a celor care creează Teatru. O muncă intensă, ardentă, în care noaptea devine zi și ziua noapte, o muncă în care realitatea imediată devine ficțiune, iar ficțiunea ține loc de adevăr al vieții…
Comică și uneori tragică, repetiția este o tentativă de a vorbi despre oameni, despre metehnele lor și, mai ales, despre nevoia lor de a râde cu rost… Spectacolul nostru este despre un vis al lui Molière. În care se râde și se plânge. În care se caută adevăruri și se găsesc iluzii…Despre Teatru și despre rostul Lui în lumea de acum, de aici, de astăzi. Mulțumesc actorilor, echipei tehnice și celor de la ateliere pentru devoțiunea implicării în această utopie, încă vie, a Improvizației de la Versailles. Lucrând la acest spectacol, este posibil să găsiți acea clipă de lumină care, de sute de ani, stă ascunsă în magia unică a Teatrului.

Următoarea reprezentație este programată a doua zi, pe 19 februarie, și pe 17 martie. Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală (tel. 0232 255999) și pe teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro, myticket.ro.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here