70 de ani de la inchiderea lagarului de la Auschwitz. Povestea unui supravietuitor care a stat fata in fata cu Josef Mengele

0
62

Ziua de 27 ianuarie marcheaza sfarsitul unui capitol sumbru din istoria omenirii.
Ziua Internationala a Holocaustului a insemnat sfarsitul ororilor din lagarele de la Auschwitz, orasul din sudul Poloniei, unde peste un milion de oameni si-au pierdut viata in conditii de neimaginat, torturati de nazisti, in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial.
Dintre acestia, majoritatea erau evrei, insa la Auschwitz erau adusi toti cei care nu impartaseau viziunea nazistilor asupra lumii. Lesbiane, homosexuali, persoane cu dizabilitati – si ei au sfarsit in lagarele de concentrare si exterminare. La un singur capitol nu discriminau nazistii: printre prizonieri se numarau si copii, si femei.

61625023
In urma cu 70 de ani, dupa ce Germania Nazista a lui Hitler a pierdut Al Doilea Razboi Mondial, trupele sovietice au eliberat prizonierii de la Auschwitz, iar lagarele au fost demolate, cu exceptia unuia: Auschwitz-Birkenau, care este acum transformat in muzeu de comemorare al unuia dintre cele mai mari genocide din istorie.

“Never Forget”, mai mult decat o fraza prafuita

Martin Greenfield, unul dintre supravietuitorii Holocaustului, a ajuns in lagarul de concentrare cand era doar un copil. Barbatul acum in varsta de 86 de ani a povestit toate atrocitatile la care a fost martor in cartea sa “Un barbat pe masura: de la supravietuitor in Auschwitz la croitorul presedintelui”.
Greenfield a invatat sa coasa chiar la Auschwitz, de la un alt detinut, dupa ce i-a rupt din greseala gulerul unui ofiter nazist si a fost batut cu salbaticie.
Martin Greenfield: “Am vizitat si eu Auschwitz pe vremea cand eram adolescent. In 1944, am stat cu familia mea in fata doctorului Josef Mengele, medicul nazist cunoscut drept Ingerul Mortii. Mama, bunicii, cele doua surori si fratele meu nou-nascut au fost trimisi sa arda de vii in cuptoarele lui Hitler. Eu si cu tatal meu am fost trimisi in partea dreapta.
In prima noapte la Auschwitz, tatal meu mi-a spus ca trebuie sa ne separam pentru ca altfel vom suferi mai mult. Vei supravietui de unul singur, mi-a spus. Aceea a fost ultima data cand mi-am vazut tatal.”

61625019

Nazisti si prizonieri

“Trebuie sa ne asiguram ca acest motto “Sa nu uitam niciodata” este mai mult decat o fraza prafuita care isi pierde semnificatia cu trecerea fiecarui an”, atrage atentia Martin Greenfield.
Un sondaj realizat anul trecut realizat pe un esantion de 53.000 de persoane arata un rezultat ingrijorator: dintre acestia, doar 54% au auzit de Holocaust, iar in randul tinerilor, procentajul scade simtitor. Alte sondaje au aratat ca jumatate dintre britanici, spre exemplu, nu au auzit niciodata de Auschwitz, in timp ce unii elevi au crezut ca este vorba despre o specie de ursi.
Ceremonii de marcare a celor 70 de ani care au trecut de la inchiderea lagarelor au avut loc atat in Auschwitz, cat si in orase din intreaga lume.
Mai multi sefi de stat, printre care si presedintii francez François Hollande si cel german Joachim Gauck, participa la ceremoniile de la Auschwitz, pe 27 ianuarie.

61627035
Presedintele austriac Heinz Fischer si omologii sai croat Ivo Josipovic, maltez Marie Louise Coleiro Preca, polonez Bronislaw Komorowski, sloven Borut Pahor si elvetian Simonetta Sommaruga se afla, de asemenea, pe lista de participanti publicata de catre Muzeul Auschwitz.
La ceremonii au participat si 300 de supravietuitori ai lagarului de la Auschwitz. Cei prezenti la eveniment au putut vizita muzeul Auschwitz-Birkenau, au aprins lumanari in memoria celor care au suferit sub ororile nazistilor si au depus coroane de flori.

61627036
Yuda Widawski, in varsta de 96 de ani, este unul dintre cei mai batrani supravietuitori ai Holocaustului

Presedintele francez, Francois Hollande, le-a dat asigurari etnicilor evrei ca Franta este si tara lor, in contextul multiplicarii incidentelor cu caracter antisemit, relateaza AFP.
Intr-un discurs rostit la Memorialul Holocaustului de la Paris cu ocazia implinirii a 70 de ani de la eliberarea lagarului de la Auschwitz, Hollande a catalogat multiplicarea actelor antisemite drept o “realitate insuportabila”, anuntand inasprirea sanctiunilor contra rasismului si antisemitismului.

61627037
“Flagelul antisemitismului ii face pe unii evrei sa puna intrebari privind prezenta in Franta. Voi, francezii de confesiune evreiasca, locul vostru este aici. Franta este patria voastra”, a spus Hollande.
La Bucuresti, presedintele Klaus Iohannis a decorat trei supravietuitoare ale Holocaustului, in cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.
”Va multumesc dumneavoastra, doamnelor, supravietuitoare ale Holocaustului, ca sunteti, astazi, aici. Va rog sa acceptati aceasta modesta recunoastere a suferintelor pe care le-ati indurat alaturi de familiile dumneavoastra”, a spus presedintele Iohannis in discursul sau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

52 − 43 =