Florin Cantic, „persona non grata” a culturii agreate de Nichita. „L-am plimbat prin toată Europa iar acum se ridica impotriva mea”

0
85

Florin Cantic, primul manager al Fundatiei „Iasi, capitala culturala europeana” nu mai este in gratiile primarului Gheorghe Nichita. Cele cateva aprecieri scapate de Cantic in presa locala, asupra lipsei de strategie a fundatiei, dar si sapaturile la radacina de care „a beneficiat” din partea directorului Direcţiei de Dezvoltare si Proiecte Europene din Primaria Iasi, Cosmin Coman, l-au scos pe Cântic din gratiile primarului.

La fel ca în urmă cu şase ani, la sărbătorirea celor 600 de ani ai Ia­şului, am văzut, de regulă, doar proiecte personale, fără nici o viziune pe termen lung, în care cei chemaţi să-şi dea cu părerea erau plini de patriotism local, mânaţi de entuziasm pentru pătrăţica proprie, avocaţi vocali ai interesului instituţional pe care îl repre­zentau şi atenţi să smulgă o porţie cât mai mare de tort, din bani publici, pentru uzul personal“, sunt cateva dintre afirmatiile deranjante ale lui Cantic.

Mai mult, acesta a scos in evidenta nestiinta persoanelor implicate în proiect, în privinţa modului în care trebuie realizată agenda culturală şi ce condiţii trebuie îndeplinite pentru ca Iaşul să poată deveni capitală culturală.

Echipa care a rasadit samanta nestiintei vrea sa culeaga cultura

Primarul Nichita s-a dezlănţuit ieri în plenul şedinţei de Consiliu Local, sustinand ca l-a plimbat pe Cantic prin toata Europa pe banii public, doar-doar o veni cu ceva idei.

Din păcate, am avut încredere în câţiva oameni de cultură care s-au angajat în această muncă şi pentru care Primăria a făcut unele eforturi. La un mo­ment dat, au văzut că nu se câştigă foarte bine, s-au dat deoparte. Am rămas surprins să-l văd pe domnul Cîntic atacând fundaţia, el a fost primul om pe care l-am rugat să fie ma­nager, lui i s-a oferit toată organizarea acestei fundaţii. Cei care vor să mai facă şmecherii cu Primăria să afle că de acum înainte voi spune pe şleau tot ce am discutat cu dânşii, ca apoi să nu mai spună prostii şi să nu se ţină de cuvânt“, a declarat Nichita.

Echipa fundatiei care gestioneaza proiectul prin care Iasul ar putea deveni capitala culturala europeana, il are ca presedinte pe primarul Gheorghe Nichita, acesta fiind secondat de lacheul sau de curte, Cosmin Coman, cel care a tinut in umbra toate proiectele Iasului si care indeplineste in cadrul acestei fundatii functia de vicepresedinte, la fel si Florin Cantinc, Daniela Cujba, director executiv, şi patru membri din randul consilierilor locali ai PSD  – Gabriel Surdu, Florin Boca, Simona Vrânceanu şi Camelia Gavrilă. In cei doi ani de la infiintarea Fundatiei „Iasi, capitala, culturala europeana” s-au cheltuit de la bugetul local peste 2,5 milioane lei, fara a se avea nici pana la acest moment un draft de strategie, un lider sau un punct de plecare in aceasta lupta a spiritelor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

81 − 73 =