Adomniței îi umilea pe auditorii care au descoperit frauda de la CJ IASI. Detalii incredibile facute publice de DNA

0
63

Arogantul președinte al Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, i-a intimidat și i-a pus în situații umilitoare pe auditorii care au descoperit frauda în legătură cu derularea unui proiect ce avea ca obiect promovarea județului Iași.

Detalii apar în referatul prin care DNA solicită Tribunalului Iași arestarea preventivă a lui Cristian Adomniței, precum și a altor trei persoane: Teodora Jinga, director executiv al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă, Carmen Irimescu, șef al Serviciului Proiecte și Parteneriate, ambele din CJ Iași, Letiția Popa, administrator al SC Laser Co SRL Iași, firma care primise contractul.

Procurorii notează că, după descoperirea fraudei, Cristian Adomniței și directoarele Teodora Jinga și Carmen Irimescu au făcut demersuri, în cursul lunii martie 2015, pentru a-i împiedica pe auditori să aibă acces la documente și pentru a da timp firmei Laser Co SRL să execute și să livreze materialele de promovare restante, dar și pentru a putea falsifica documente care să ateste că materialele fuseseră predate în luna decembrie 2013 de SC Laser Co SRL și apoi restituite de CJ Iași acestei firme, sub pretextul actualizării unor fotografii.

În prima săptămână a lunii martie 2015, Cristian Adomniței s-a întâlnit la restaurantul Oedosushi din Iași cu cele două directoare, în condiții de maximă confidențialitate (Teodora Jinga și-a lăsat telefoanele mobile într-o altă încăpere), discuțiile având ca temă problemele generate de verificările efectuate de Serviciul Audit Intern din cadrul CJ Iași.

DNA precizează că, ulterior, cei trei au acționat concertat pentru acoperirea cu acte false a fraudei comise, luând decizia de a întocmi documente care să ateste restituirea a 948 albume de prezentare a județului Iași către SC Laser Co SRL, în vederea actualizării gratuite a acestora cu imagini și date privind Aeroportul Internațional Iași, precum și distribuirea a 52 astfel de albume, pentru a justifica lipsa din gestiunea CJ Iași a acestor materiale.

Pe 9 martie 2015, auditorii au fost convocați în biroul lui Adomniței iar la întâlnire au participat și cele două directoare, Teodora Jinga și Carmen Irimescu.

Acestea din urmă i-au reproșat șefului Serviciului Audit, Fănel Constantinescu, faptul că a efectuat controlul iar Adomniței l-a întrebat dacă a avut un temei legal pentru a se deplasa la sediul SC Laser Co SRL.

Mai mult, Adomniței l-a întrebat pe Fănel Constantinescu dacă se află sub influența băuturilor alcoolice.

DNA notează că Adomniței a continuat acțiunile de intimidare la adresa auditorilor și în zilele următoare.

Astfel, în ziua de 17 martie 2015, în cadrul unei ședințe la sediul CJ Iași, Adomniței a continuat să facă reproșuri subtile, încercând să-i intimideze pe auditori și aducându-le la cunoștință că deține trei plângeri formulate împotriva acestora, cu privire la conduita lor și încercând să-i determine pe alți doi auditori, Ion Cătărău și Dumitru Calance, să nu “meargă pe același drum” cu șeful lor, Fănel Constantinescu.

Și încerc să vă zic tuturor: domnu’ Fănel a ales o cale, pe care, ce să zic, îi urez sănătate, că succes… O cale, nu știu ce vrea să demonstreze prin calea aia… Nu știu dacă în timpul controalelor dumnealui sau colegilor, dar mai ales ale dumnealui — colegii lui sunt un pic mai… încearcă să se abțină — respectă cu totul legea pe care dumnealui trebuie s-o respecte, legea de funcționare pe audit. Succes, n-am ce să-i spun. Dar vă rog următorul lucru: toate cele care ați fost controlate, sunteți sau veți fi, cum e cazul lui… Citiți și voi legea pe care controlează domnu’ Constantinescu, că eu n-am cum să… eu nu pot lucra cu șapte ani de acasă, e prea târziu… Așa încât, dacă vă simțiți acostați, înghesuiți, vă invit la președinte sau la vicepreședinte. E opțiunea d-lui Constantinescu…“, se arată în referat.

Și deja, repet și credeți-mă, am trei plângeri. Mă străduiesc să caut încă drumul corect, dar… Colegii dvs. îi apreciez că sunt mai… culmea, că sunt cam de aceeași vârstă, ați trecut prin viață și asta vă face puternici, că știți cum… Nu au mers pe drumul ăla, cu dvs. Poate nici nu-i bine să meargă cu dvs., părerea mea. I-am invitat și pe ei astăzi aici, ca să aud exact ce zic (…), domnu’ comandant, cât sunt eu președinte și am să mai fiu, tot șef  la audit rămâne, vă garantez eu, ca să nu pară că-i altfel. (…) Ar trebui să vă gândiți că poate nu-i calea cea mai bună, asta încerc să spun. (…) Sper să se lămurească și el… Când se va lămuri, sper, cât mai repede și în timp util pentru toți, să revenim la atmosfera frumoasă care era. Că nu poți să stai așa, în consiliu…“, a continuat Adomniței.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here