Afacerile necurate ale lui Iulian Taraboanta, fostul sef al ITM Iasi. Demetrela Trading, vanduta cu datorii de un milion de euro

1
75

În urmă cu mulţi ani, patiseriile Demetrela erau destul de cunoscute în Iaşi. Au devenit şi mai cunoscute începând cu anul 2009, când Iulian Taraboanta a fost uns director coordonator al ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) Iaşi. Familia Taraboanta controla la acel moment Demetrela Trading SRL (CUI: 6791087), societatea prin intermediul căreia îşi desfăşurau activitatea patiseriile amintite.
Imediat după numirea la şefia ITM Iaşi, Iulian Taraboanta “s-a trezit vorbind” şi a declarat unui cotidian local că Demetrela Trading a avut probleme cu ITM, probabil pentru “muncă la negru”, chiar dacă el nu îşi mai aminteşte: “Când am greşit, am fost penalizat cu avertisment sau cu amendă, aşa cum este normal. Nu mai reţin însă dacă am fost sancţionat pentru nereguli în domeniul relaţiilor de muncă sau în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. A fost vorba oricum de controale de fond, obişnuite. Nu ştiu cât am luat amenda”, a declarat Iulian Taraboanta pentru Ziarul de Iaşi.
Demn de remarcat este faptul că, în 2009, Demetrela Trading SRL a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei, aproape dublă faţă de anul anterior, surprinzător fiind faptul că exerciţiul financiar a fost încheiat cu pierderi record, de 609.199 lei. În 2010, vânzările au scăzut, poate şi pentru că Iulian Taraboanta a renunţat la şefia ITM, invocând motive personale. Totuşi, trebuie menţionat faptul că, oficial, Irina Taraboanta se retrăsese din structura asociaţilor Demetrela Trading SRL, părţile sociale ale acesteia fiind preluate de Ioan Sofonia, un investitor în putere şi de mare perspectivă din moment ce era născut în 1932!
În noiembrie 2011, Irina Taraboanta (51 de ani în prezent) şi Iuliana Ionescu (46 de ani) au înfiinţat Prima Food SRL Iaşi (CUI: 29346283), societate care are ca domeniu principal de activitate “comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun” şi care în prezent operează patiseriile Demetrela, plus un fel de shaormerie/pizzerie. La înfiinţare, funcţia de administrator a fost încredinţată Irinei Taraboanta, dar aceasta a fost revocată în aprilie 2015, în locul ei fiind numit Iulian Taraboanta (53 de ani).
Dacă anul 2012 a fost unul de tatonare, se pare că în 2013 a început transferul activităţii patiseriilor pe noua firmă, cei 10 angajaţi fiind o dovadă în acest sens. Pentru acest an, surprinde valoarea mare a datoriilor, 459.893 lei la 31 decembrie 2013, dar aceasta este parţial justificată de valoarea stocurilor la aceeaşi dată – 270.438 lei. Bilanţul pe 2014 arată foarte clar că activitatea a fost transferată pe Prima Food SRL, o cifră de afaceri de peste 1,22 milioane lei nemaifiind înregistrată de patiserii din anul de graţie 2009.
Dacă familiile Taraboanta şi Ionescu şi-ar fi dorit un simplu transfer de activitate, atunci Demetrela Trading SRL ar fi fost închisă într-un mod onest, printr-o procedură de lichidare voluntară, de exemplu. În realitate, s-a recurs la o metodă clasică, vânzarea firmei către nişte “boschetari” (de sex feminin, în cazul nostru). Astfel, după ce nu au depus bilanţul pe 2013, reprezentanţii Demetrela Trading SRL au pasat firma “celebrei” Victoriţa Ungureanu, cesiunea fiind dublată de o mutare a sediului social şi o modificare “isteaţă” a denumirii în Demetrela Trading Investment and Business Administration Center Work SRL Bucureşti.
Dacă luăm în calcul ultimul bilanţ public, cel din 2012, firma a fost vândută cu datorii de aproape un milion de euro, dar probabil şi cu probleme în relaţia cu statul (cu ANAF, mai exact). Faptul că firmei i-a fost anulată înregistrarea de TVA începând cu 1 august 2014 dovedeşte că nu a mai depus cel puţin o parte din raportările financiare de multă vreme, iar o astfel de omisiune nu poate drept scop decât sustragerea de la plata anumitor obligaţii fiscale.
Deşi în joc nu este o sumă extraordinară, merită menţionat faptul că Salubris SA Iaşi s-a luptat în instanţă pentru a recupera contravaloarea “facurilor de salubritate neachitate emise în perioada iulie 2013 – septembrie 2013″ şi a obţinut câştig de cauză (Dosar 36582/245/2014, Judecătoria Iaşi), dar probabil va rămâne doar cu satisfacţia câştigării procesului.
Cam aşa s-a scris până acum istoria Demetrela Trading SRL. “Tradiţia” spune că va urma o insolvenţă, o tratare superficială a cauzei şi o eventuală atragere a răspunderii pentru actualul administrator… care probabil nu are după ce bea apă, dar să mai suporte şi pasivul de vreun milion de euro.
În ceea ce îl priveşte pe Iulian Taraboanta, există un alt aspect foarte interesant al activităţii lui, care nu este legat de Demetrela. El a fost asociat şi administrator la firma Tiic & Grup SRL Iaşi (CUI: 16274029), împreună cu Ciprian Gabriel Ionescu (49 de ani), fostul asociat de la Demetrela Trading SRL. Iulian Taraboanta nu a menţionat această firmă în declaraţiile de avere şi de interese depuse la numirea în fruntea ITM Iaşi. Mai mult, calitatea de administrator la o firmă şi cea de şef ITM reprezintă o incompatibilitate. Faptul că firma a desfăşurat sau nu activitate în perioada respectivă, nu are importanţă.
Funcţia de administrator este dovedită şi de Dosarul 2168/99/2010 de la Tribunalul Iaşi. Este vorba de insolvenţa Tiic & Grup SRL, declanşată la 24 martie 2010. Tabelul definitiv al creanţelor indică un singur creditor, AFP Iaşi, cu 92.294 lei. La finalul procedurii de faliment, AFP Iaşi solicită angajarea răspunderii administratorilor Iulian Taraboanta şi Ciprian Gabriel Ionescu. Este adevărat că această cerere a Finanţelor a fost respinsă atât de Tribunalul Iaşi, cât şi de Curtea de Apel Iaşi, dar asta nu anulează incompatibilitate lui Taraboanta, ci o demonstrează.
Sursa: Supervizor

1 COMMENT

  1. Incepind cu anul 1992-1996 am lucrat la sc Demetrela srl, apoi dupa o pauza de aproape 4 ani,am revenit in cadrul aceleasi firme,unde am lucrat pina in data de 25.11.2014.In anul 1992 am inceput ca vinzator de casete audio la Demetrela,vindeam casete audio la taraba … am lucrat apoi in magazinul din Cuza-Voda,apoi am devenit un fel de “administrator”-asa cum spune Dl.Taraboanta ,intr-o caracterizare semnata de domnia sa.Deci eu dadeam comenzile de casete care trebuiau aduse din Polonia,la vremea aceea,ma ocupam de inventarul tuturor tarabilor,de aranjarea titlurilor pe tarabi,plata salariilor,angajari,etc…Deci cunosc bine situatia de la o parte din firmele domniei sale.Stiu cum a facut primul milion,cum se spune…As putea sa scriu o carte,cred,cu toate lucrurile pe care le-am trait acolo pina in 2014…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here