Alarmant! Mai multe unitati de primire urgente din Iasi, pregatite sa se inchida pentru urgentele non-COVID

0
88

Situatia in spitalele COVID din Iasi este una dramatica. Pacientii sunt tratati direct in ambulante, din lipsa paturilor ATI, iar tuburile de oxigen sunt insuficiente pentru a acoperi toate solicitarile medicale. Bolnavii se asfixie in ambulante sau mor pana cand apuca sa se elibereze un pat sau un tub de oxigen. Potrivit medicului Vasile Cepoi, director DSP Iasi, in medie, la Iasi morzilnic cate 10 bolnavi de COVID.
Situatia este extrem de grava, atat prin rata de incidenta, cat si prin gravitatea cazurilor. Noi am depasit orice estimare privind tratamentul pacientilor pozitivi. A crescut numarul de guri de oxygen cu 140 fata de valul trecut si tot fata de valul trecut, am fost nevoiti sa suplimentam numarul de paturi de terapie intensiva cu 12. Pe masura ce am crescut numarul de paturi s-au si ocupat imediat si, in continuare, unitatile de primire pacienti de Sf. Spiridon si de la Pascani sunt pline cu bolnavi, fiind practic blocate. Dimineata eram in situatia in care aveam 10 pacienti ventilati mecanic, cu COVID, si 2 pacienti ventilati mecanic, fara COVID, dar cu alte urgente, pe care nu aveam unde sa-i punem. Din cauza acestei incidente crescute a cazurilor grave, suntem in imposibilitatea de a trata si pacientii care nu au COVID, ceea ce trebuie sa ne dea de gandit”, a declarat Vasile Cepoi.

Personal medical detasat din alte judetet pentru deschiderea spitalului de la Letcani

Directorul DSP a mai subliniat faptul ca toate institutiile abilitate din Iasi sunt implicate in aceasta perioada pentru deschiderea cat mai urgenta a spitalului de la Letcani.
Aceasta unitate ne-ar mai da o gura de oxigen, nu stiu pentru cat timp, pentru ca in unitatile de primire urgente sunt deja un numar mare de pacienti care vor ocupa rapid locurile pe care le vom disponibiliza acolo. La Letcani sunt 48 de paturi de ATI,dar nu au fost folosite niciodata la capacitatea maxima. Cel mai multe au fost 18 paturi. In momentul de fata, din punct de vedere medical, suntem pregatiti cu echipe pentru 12 paturi, intr-o prima etapa, dupa carein vreo 2 zile sa trecem la 24 de paturi si treptat vom deschide la capacitate maxima, pe masura ce vom primi personal detasat din alte judete, pentru ca nu putem sa facem fata cu personalul medical propriu”, sustine seful DSP.

Mobilitatea populatiei, principalul factor de infectare

In ciuda acestui tablou sumbru, sunt inregistrate si situatii fericite, cum este cazul comunele Ciohorani si Ipatele, localitati in care incidenta ratei de infectare este zero, situatie pe care Vasile Cepoi o pune pe seama lipsei mobilitatii populatiei.
Cu cat avem mai mute persoane care circula in afata localitatilor, lucreaza in afara acestora, cu atat rata de incidenta va fi mai mare. Localitatle in care nu avem inca infectati, ori fac parte din categoria zonelor in care mobilitatea persoanelor este redusa, ori este posibil sa fie un numar redus de persoane care sunt simptomatice, dar care nu au solicitat sa fie testate si atunci nu stim daca au sau nu boala. Cea mai mare incidenta a bolii este in comunele din Zona Metropolitana, acolo unde este o mobilitate mare”, a punctat Vasile Cepoi.
Parafrazand, in perioada urmatoare, cea mai mare incidenta a infectarilor se va inregistra in zona Catedralei Mitropolitane, acolo unde, incepand de astazi, s-a dat drumul celebrului pelerinaj la CUvioasa Parascheva.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here