Ambulatoriu modern la Institutul de Oncologie

0
66

Institutul Regional de Oncologie Iași ar putea avea un ambulatoriu mai mare, în care să fie oferite servicii medicale la standarde ridicate.

Consilierii judeţeni au aprobat astăzi, încheierea acordului de parteneriat între Consiliul Județean,  în calitate de  lider, și Institutul Regional de Oncologie Iași, în vederea implementării în comun a proiectului “Creșterea calității serviciilor medicale de specialitate prin extindere, modernizare și dotare ambulatoriu integrat în incinta IRO Iași”, proiect în valoare de aproape 10 milioane de lei.  

Banii vor fi investiţi pentru extinderea actualului ambulatoriu, prin realizarea  unei construcții cu 2 niveluri funcționale şi mărirea numărului de specialităţi medicale la care pot avea acces bolnavii veniţi din toată zona Moldovei. Vor fi create astfel, noi spații pentru investigații,  registratură, statistică medicală , registru de cancer, depozitare temporară a dosarului medical. Cadrele medicale vor putea elabora programe eficiente de screening și vor dezvolta şi implementa noi metode de analiză epidemiologică de raportare a cazurilor.

Spitalul, înfiinţat prin Hotărâre de Guvern în anul 2009 şi dat în funcţiune în martie 2012, are în prezent 300 de paturi şi deserveşte pacienţi din toată zona Moldovei.

Datorită structurii sale, care cuprinde secţii de anestezie şi terapie intensivă, chirurgie generală (cu compartiment de chirurgie toracică, chirurgie plastică, ginecologică), oncologie medicală, hematologie, radioterapie IRO, poate asigura atât servicii medicale curente, cât şi chirurgicale, blocul operator având 10 săli de operație.

La începutul acestui an, a fost amenajat actualul ambulatoriu, cu 8 cabinete medicale, în clădirea dată în folosință anul trecut de către Consiliul Județean Iași. Pacienții beneficiază acum de terapii cu echipamente medicale de înaltă performanță. Având în vedere dimensiunea, complexitatea şi urgenţa pe care o reprezintă cancerul, înfiinţarea Institutului Regional de Oncologie a corectat dezechilibrul existent între Moldova şi celelalte provincii istorice ale ţării.

Institutul Regional de Oncologie Iaşi a preluat în 2011 vechile secţii cu specific similar sau complementar din structura celorlalte unități sanitare din județul Iași, într-o structură unitară ce permite desfăşurarea în bune condiţii a actului medical.

Proiectul aprobat astăzi, va fi depus în vederea obținerii finanțării, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8- Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Prioritate de investiţii 8.1— lnvestiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here