Angajatii Aeroportului Iasi au poluat apele raului Ciric. Solutiile folosite la dezghetarea avioanelor, deversate in Ciric

0
62

În urmă cu trei zile a fost semnalat faptul că în acumularea Ciric III sunt descărcate ape pluviale de culoare albicioasă, cu spumă abundentă şi cu miros predominant de substanţe organice. Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor din Iaşi au fost la faţa locului pentru a preleva probe, dar şi pentru a identifica cauza produceri poluării şi luarea măsurilor pentru limitarea şi stoparea descărcărilor de ape impurificate.

Sursa poluării a fost identificată,  în incinta aeroportului s-au efectuat activităţi de dezgheţare a avioanelor, cu soluţie de glicol, iar pentru combaterea poleiului de pe platformele betonate s-a utilizat uree tehnică. Apele rezultate din topirea zăpezii din incinta aeroportului, ce antrenează aceste soluţii, sunt colectate de reţeaua de canalizare a apelor pluviale a aeroportului, ajungând ulterior în  acumularea Ciric.

Laboratorul de Calitate a Apelor de la A.B.A Prut-Bârlad a prelevat probe de apă în ultimele trei zile. Rezultatele analizelor fizico-chimice efectuate pentru apele pluviale impurificate descărcate în acumularea Ciric, depăşesc limitele de evacuare impuse prin HG nr.352/2005-NTPA 001 pentru indicatorii de amoniu şi detergenţi, existând posibilitatea afectării ecosistemului acvatic din acumulare.

Pentru menţinerea condiţiilor de viaţă acvatice Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi execută copci în stratul de gheaţă de pe acumularea Ciric III, se asigură diluţia apei prin aport din acumulările din amonte, iar Aeroportul Iaşi a îndepărtat depozitelor de zăpadă impurificată de pe pistă. Până la această dată nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă în acumularea Ciric III.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here