Aşa specializare, asa nume! Nascuti pentru catedrele de la Agronomie

0
100

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” este singura unitate de învăţământ superior unde, dintr-o coincidenţă stranie, numele cadrelor didactice se pliază perfect pe specializările pe care sunt titulari.

Pornind de la prof. dr. Gerard Jităreanu “Jită” de la Facultatea de Agricultură – şeful Departamentul de pedotehnică, etimologia numelor sare din ţarină, se preumblă precum vântul pe sub coroanele cireşilor în floare şi se aşează ca după o lungă moştenire la catedrele Agronomiei. La facultatea unde este profesor fostul rector al USAMV, Gerard Jităreanu, predă şi conf. dr. Teodorescu Soare, cadru didactic cum nu se poate mai potrivit pentru şefia catedrei de “Pedologie agricolă – Ştiinţa solului în producţia horticolă ecologică” dar şi pe studentul Sorin Buruiană, care face parte din Senatul USAMV. Tot la Agricultură îi mai găsim şi pe prof. dr. Daniel Bucur de la “Geniu rural – Irigarea culturilor”, prof. dr. Radu Roşca de la “Instalaţii frigorifice şi de climatizare – Elemente de ingineria frigului”, şef lucr.dr. Esmeralda Chiorescu de la “Îmbunătăţiri funciare – Regularizarea cursurilor de apă” sau şef lucr.dr. Mariana Volf de la “Agrochimie”. Tot la Facultatea de Agricultură, în cadrul Departamentului Ştiinţele plantelor îl găsim chiar pe rectorul USAMV, prof. dr. Vasile Vîntu, şef peste “Cultura pajiştilor şi a plantelor furajere; Peluze în parcuri şi grădini”, dar şi pe prof. dr. Teodor Robu de la “Managementul proiectelor”, prof. dr. Carmenica Doina Jităreanu de la “Procesarea produselor de origine animală şi vegetală” sau conf. dr. Silvica Pădureanu de la ” Tehnologia producerii şi conservării furajelor; Tehnologii generale vegetale”. Departamentul de Agroeconomie din cadrul Facultării de Agricultură începe la fel de abrupt prin chiar şeful acestuia, conf. dr. Stejărel Brezuleanu, urmat de conf. dr. Elena Gîndu de la “Marketing”, şef lucr. dr. Radu-Adrian Moraru de la “Agroturism”, asist. dr. Eduard Bochiţă de la “Economie rurală”; cadru did. asoc. dr. Doina Cojoc de la ” Contabilitate şi gestiune economică”, drd. Roxana Ramona Florea şi drd. Liliana Ciornei (Grădinariu) de la “Management şi marketing în agricultură”, sau prof. dr. Ionel Bostan de la “Exploatarea sistemelor de îmbunătăţiri funciare”.

cadre usamv
Văcaru, Ciobanu şi Vulpea de la Zootehnie

Facultatea de Medicină Veterinară este de asemenea o pepinieră de profesori cu nume pus parcă cu mâna, printre care se remarcă profesorul Văcaru Opriş sau prof. dr. Vasile Vulpe, şef lucr. dr. Liviu-Cătălin Burtan sau şef lucr. dr. Stelian Ciobanu din cadrul Departamentului “Clinici” de la Zootehnie, în timp ce la Departamentul de Sănătate Publică îi întâlnim pe conf. dr. Ionel Bondoc, şef lucr. dr. Cătălin Cărare, ing. Aida Cezarina Ţăranu şi şef lucr. dr. Viorel Florişteanu. La Departamentul Ştiinţe fundamentale în Zootehnie, seria este deschisă de prof. dr. Şteofil Creangă de la “Genetică”, urmat de şef lucrări dr. Valerica Gîlcă de la “Zoologie şi botanică acvatică” în timp ce la “Creşterea păsărilor; Tehnologia laptelui şi a produselor derivate” dăm de prof. dr. Marius Giorgi Usturoi şi la “Creşterea suinelor” de prof. dr. Benone Păsărin sau inginer Rodica Goldan. La Catedra de Viticultură- Oenologie din cadrul Facultării de Horticultură, acolo unde a fost cadru didactic ani de zile profesorul Victor Cireaşă, îl găsim pe profesorul Mihai Mustea. Tot de la aceiaşi facultate, în consiliul profesoral o gasim pe studenta Alexandra Fasolă, si pana nu demult, pe regretatul Gică Grădinariu. În ce priveşte o explicaţie a atâtor coincidenţe, am încercat să obtinem o parere avizata de la serviciul de relatii cu presa al universitatii, dar comunicarea s-a poticnit la usa biroului doamnei Schiopu, responsabila cu relatiile publice de la USAMV. In aceste conditii am incercat sa obtinem o opinie chiar de la şeful USAMV, dar prin Rectorat bătea “vântul” iar pe holuri aşteptau să intre la cursuri studenţii Barabulă, Joacăbine, Pelin şi Goldan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here