Astazi de redeschid cresele din Iasi. Vezi care sunt noile conditii

0
58

Primăria Municipiului Iași și Direcția Creșe vor redeschide creșele din oraș începând cu data de luni, 22 iunie. Activitatea creșelor va fi organizată în condiții stricte de igienă și protecție sanitară și în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Muncii și Protecției Sociale nr. 1.076 / 4.518 / 3.936 / 2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial luni, 15 iunie (ordinul poate fi consultat aici: https://bit.ly/2C4j78K).

Printre numeroase alte măsuri, ordinul prevede obligativitatea asigurării în creșe a unei suprafețe de minim 4,5 metri pătrați pentru fiecare copil, a unei distanțe de cel puțin 2 metri între paturi, măsuțe etc., precum și organizarea jocurilor astfel încât copiii să nu se apropie la mai puțin de 2 metri unii de alții. Aceste prevederi presupun reducerea semnificativă, la circa o treime, a numărului de copii care pot sta simultan în săli de clasă și de masă, dormitoare și alte spații comune. Cu alte cuvinte, activitatea în creșe trebuie reorganizată în așa fel încât dintr-o grupă normală de 25 de copii să fie organizate trei grupe de câte 8 – 9 copii.

În prezent, Direcția Creșe dispune de 959 de locuri în cele 11 creșe deschise (creṣele cu numerele 2, 6, 8, 9, 10, 14, 15, 19, 24 și 25 și Creșa Municipală, amenajată în 2019 la fostul Hotel Municipal), din care 370 sunt rezervate copiilor reînscriși, diferența, în condiții normale, fiind disponibilă pentru cererile noi. Dată fiind obligativitatea respectării măsurilor de siguranță descrise mai sus, conducerea Primăriei Municipiului Iași a luat decizia ca activitatea creșelor să fie reluată doar cu cei 370 de copii reînscriși. Înscrierea pentru cele 589 de locuri care ar fi fost libere în condiții normale va fi făcută după 15 iulie, în funcție de evoluția pandemiei COVID-19 și de deciziile care vor fi luate de autoritățile centrale. Redeschiderea Creșei nr. 14 a fost amânată, ca urmare a infctării unui angajat cu noul coronavirus.

Suplimentar față de măsurile prevăzute în ordinul menționat, primarul Mihai Chirica a dispus conducerii Direcției Creșe să acorde o atenție sporită acțiunilor de igienizare și dezinfecție, asigurării stocurilor necesare de măști și mănuși de protecție, precum și organizării triajului epidemiologic al angajaților și copiilor, în cazul Creșei nr. 6 acesta urmând să fie făcut într-un cort amenajat la intrarea în unitate.

Totodată, edilul-șef a cerut conducerii Direcției Creșe să ia măsuri pentru organizarea cât mai multor activități (jocuri, luarea mesei etc.) în aer liber, municipalitatea urmând să asigure corturile, mobilierul și celelalte dotări necesare.

Nu în cele din urmă, primarul Mihai Chirica a decis ca, în ciuda costurilor suplimentare generate de măsurile de protecție, igienizare și dezinfecție, să nu fie percepute tarife suplimentare de la părinți.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 6 =