Au intrat in vigoare restrictiile pe poteca de legatura intre oras si Aeroport! Ce ofera Primaria viitoarelor convoaie de cate 200 de mii de pasageri pe luna

0
110

Sub presiunea unor interpelari publice, municipalitatea ieseana a revent cu unele precizari esentiale pentru viitoarea transbordare a pasagerilor aerogarii iesene, de la Ciric catre terminale.
Traseul expres 50 va fi modificat în perioada desfășurării unor lucrări de modernizare în cadrul Aeroportului Internațional Iași. Astfel, frecvența autobuzelor de la și către aerogara ieșeană va fi de 30 de minute, programul acestora fiind non-stop, zilnic. Itinerariul traseului 50 rămâne Gară – Piața Unirii – Târgu-Cucu – Aeroport și retur.
Întrucât lipsa trotuarelor de pe Strada Ciric nu permite îmbarcarea/debarcarea călătorilor în siguranță, transportul acestora către Aeroport se va desfășura astfel:
– călătorii vor fi îmbarcați în autobuzele de pe traseul 50, din dreptul parcărilor 1 si 3 Ciric, pe direcția Aeroport – Gară, apoi vor fi debarcați în Stația Roua Residence, iar ulterior aceștia vor traversa pe partea cealaltă a străzii pentru a fi preluați de către autobuzele care circulă în direcția Gară – Aeroport sau călătorii se vor deplasa pe jos din zona parcărilor până la Stația Roua Residence, de unde vor fi preluați de către autobuzele de pe traseul 50, din direcția Gară spre Aeroport.
Accesul în autobuze se face doar în baza unei legitimatii de călătorie – abonament sau bilet (3 lei – valabil 120 de minute de la validare, pe raza municipiului Iași), biletele putând fi achiziționate de la șofer cu plata cash / prin intermediul POS-urilor din mijloacele de transport public cu ajutorul cardului bancar contactless / în mod electronic prin aplicația 24Pay (sms sau plata cu cardul bancar).
În funcție de necesități, programul traseului 50 poate suferi modificări.
Cu toate acesta, precizarile autoritatilor nu au reusit sa acopere o mare parte dintre intrebarile fara raspuns care s-au pus pana azi, cand au ntrat în vigoare a restricţiilor de circulatie catre Aeroportul Iasi.
Drumul-cărare spre Aeroportul Iaşi se va închide pentru maşinile personale începând de luni, accesul fiind permis doar pentru autobuze şi taxi, UBER sau Bolt. Iniţial, măsura a fost amânată cu o săptămână, dar suntem cu mai puţin de 48 de ore înainte de momentul restricţiilor, iar întrebările persistă. Ba chiar s-au înmulţit. Este cel puţin ciudată atitudinea pasivă a autorităţilor. Aeroportul a trecut de borna de 200.000 de pasageri pe lună, oamenii aşteaptă clarificări:
1. Vor fi suficiente autobuze care să transporte călătorii din parcările de la Ciric spre Aeroport? Duminica la prânz, într-un interval de două ore, sunt nouă decolări. Vor ajunge pasagerii la timp la avion?
2. Cei care urcă în autobuzele Companiei Locale de Transport pentru a fi duşi de la Ciric la Aeroport vor fi puşi să achiziţioneze bilete? Dacă da, de unde le vor lua?
3. Sunt persoane care din diverse motive au nevoie de însoţitor. Plus că sunt şi pasageri cu multe bagaje. Vor fi lăsaţi oamenii care îşi conduc rudele sau prietenii să urce în autobuz?
4. Dacă vrei să aştepţi pe cineva la aeroport nu o poţi face la ieşirea din terminal. Trebuie să rămâi în parcarea Ciric şi faci acolo joncţiunea cu persoana pe care doreşti să o preiei de la avion. Apropo, dacă eşti pasager poţi chema un taxi să te ia de la Aeroport? Dacă nu, vor fi suficiente taxiuri în zona parcărilor de la Ciric?
5. Se apropie sezonul cald, iar ieşenii vor ieşi în număr mare la Ciric. Asta înseamnă o aglomeraţie de nedescris, inclusiv în zona parcărilor publice de acolo. Va putea gestiona Primăria această situaţie? Sau vom pleca spre Aeroport la 5 dimineaţa pentru a fi siguri că prindem un zbor programat în cursul serii?
6. Tot vorbim de ani buni de un nou drum între municipiul Iaşi (zona Doi Băieţi-Tătăraşi) şi Aeroport, dar Primăria nu a fost în stare să îl construiască. PNL deţine toate pârghiile necesare. Directorul aeroportului, şeful Consiliului Judeţean, dar şi primarul sunt cu toţii membri ai PNL. Ce discută aceşti oameni când se întâlnesc? De ce nu avem această cale de acces finalizată? Drumul spre Aeroport trebuia să fie deja gata, dar aflăm doar că se fac demersuri şi că totul este în stadiul de hârtii.
Aeroportul Iaşi se modernizează şi e bine că se întâmplă asta. Dar e trist că avem autorităţi fără viziune, preocupate doar de buzunarul propriu. Iaşul se dezvoltă, însă avem un primar şi un şef de Consiliu Judeţean care nu pot ţine pasul. Blocajul pe care îl vedem la Aeroport e doar un exemplu
”, este mesajul unui parlamentar USR de Iasi.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here