Buget de aproximativ 700 milioane lei pentru municipiul Iasi. Vezi ce vrea sa faca Chirica cu acesti bani

0
82

Bugetul Municipiului Iaşi aferent anului 2016 a intrat în dezbatere publică. Conform planului bugetar, prezentat de primarul Mihai Chirica in cursul acestei zile, cele mai consistente sume care vor fi investite în 2016 vor fi îndreptate către îmbunătăţirea funcţionării oraşului. Astfel, repararea şi modernizarea străzilor din municipiu vor atrage 42 milioane de lei, dintre care 15 milioane de lei reprezintă investiţii noi. În acest an, vor fi demarate lucrări pe circa 40 de străzi şi alei, printre care artere noi sau care nu fost modernizate până acum. De asemenea, vor fi alocate 8,3 milioane lei pentru modernizarea (amenajarea cu pavele) a circa 80.000 metri pătraţi de trotuare şi alei pietonale. Menţinerea curăţeniei urbane reprezintă o altă prioritate bugetară, circa 17 milioane de lei urmând a fi alocate activităţii de salubrizare. În contextul programului multianual de reparare şi modernizare a 126 de spaţii de joacă pentru copii, municipalitatea preconizează modernizarea în acest an a 50 de parcuri de joacă, suma alocată acestui demers fiind de 5 milioane de lei. Pentru că municipalitatea susţine un mediu ambiant sănătos, va fi alocată o sumă de 19 milioane lei pentru întreţinerea spaţiilor verzi, zonelor de agrement, bazelor sportive şi parcurilor publice.

Subventii de calatorie de 44 de milioane de lei

Asigurarea confortului pasagerilor transportului public reprezintă o preocupare constantă a municipalităţii, drept pentru care în 2016 vor fi achiziţionate 10 autobuze noi. Protecţia socială la nivelul călătorilor va fi susţinută prin alocarea a 44 de milioane de lei pentru subvenţionarea biletelor şi abonamentelor de transport pentru pensionari, elevi şi studenţi. Pe lângă modernizarea staţiilor de transport în comun, vor continua investiţiile în calea de rulare a tramvaielor şi pregătirea documentaţiei pentru noi investiţii finanţate cu fonduri europene, printre care şi construirea unei Autogări moderne. De asemenea, pentru confortul şi siguranţa cetăţenilor, prin buget a fost stabilită suma de 14 milioane lei pentru a asigura un iluminat public de calitate, un exemplu în acest sens fiind investiţia de 3,3 milioane de lei destinată extinderii iluminatului public în zona Grădinari. La acelaşi capitol al utilităţilor, se regăsesc sumele de 9,8 milioane lei pentru subvenţionarea cheltuielilor cu încălzirea şi 3,5 milioane lei investite în utilaje şi reţele termice moderne, nepoluante şi cu pierderi reduse.

6,7 milioane lei pentru construcţia de locuinţe noi şi achiziţia de imobile.

Aproape o treime din bugetul oraşului, adică aproximativ 214 milioane lei, va fi direcţionată către sprijinirea educaţiei ieşene. Vor continua investiţiile în infrastructura şcolară, 11 milioane de lei urmând a fi folosite pentru modernizarea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor ieşene. De asemenea, 27 milioane lei vor fi alocate pentru plata utilităţilor, bunurilor şi serviciilor pentru unităţile de învăţământ, 1 milion lei va fi folosit pentru ajutoare, burse şi premii pentru elevii ieşeni, iar finanţarea pentru programul de burse Pro Ruralis va fi dublată. Atenţia acordată dezvoltării tinerilor se reflectă şi în creearea, în cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, a unei structuri care să dialogheze permanent cu aceştia. În plus, municipalitatea va aloca 6,7 milioane lei pentru construcţia de locuinţe noi şi achiziţia de imobile

Bani pentru sustinerea SMURD

Emblematice pentru Iaşi, instituţiile culturale ale municipalităţii vor fi susţinute cu 4,7 milioane de lei, alte importante sume de bani urmând a fi alocate în vederea sprijinirii revistelor de cultură ieşene, cofinanţării evenimentelor organizate de Opera Naţională Română Iaşi, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Filarmonica „Moldova” şi alţi operatori culturali. În acelaşi timp, va fi dublat bugetul pentru cofinanţarea acţiunilor iniţiate de organizaţiile neguvernamentale şi vor fi susţinute financiar şi logistic proiectele iniţiate de structurile şi asociaţiile civice. În spiritul protejării sănătăţii ieşenilor, unităţile sanitare administrate de către municipalitate, Spitalul Clinic de Recuperare şi Spitalul Clinic C. I. Parhon, vor beneficia de noi investiţii în valoare de 3,2 milioane de lei. De asemenea, va fi alocată suma de 250 de mii de lei pentru susţinerea activităţii Spitalului „Sf. Spiridon” şi a SMURD.

60 de milioane lei pentru saracii Iasului

Protecţia socială a ieşenilor se regăseşte într-un important capitol al cheltuielilor bugetare, 60 milioane lei urmând a fi alocate pentru întreaga activitate de asistenţă socială a municipiului, jumătate din sumă provenind de la bugetul de stat. Vor fi menţinute facilităţile la transportul public al persoanelor cu dizabilităţi şi celor care constituie cazuri sociale şi vor fi continuate intervenţiile punctuale în cazurile persoanelor care au nevoie de ajutoare de urgenţă, precum şi finanţarea activităţii Cantinei de Ajutor Social, a căminelor pentru bătrâni şi adăposturilor de urgenţă.

Promovare a Iaşului

Proiectul bugetului pe 2016 prevede susţinerea cu 7,4 milioane de lei a vieţii sportive ieşene, finanţarea echipei de fotbal a Iaşului şi creşterea resurselor alocate echipelor de handbal, volei, tir, şah, scrimă etc. Municipalitatea preconizează construcţia unui stadion de rugby la standarde europene, dar şi finanţarea unei şcoli de tenis, care va beneficia de facilităţile amenajate la Centrul de Agrement Ciric. Primăria intenţionează să aloce 250.000 de lei pentru promovarea turistică a Iaşului, să organizeze o serie de misiuni economice şi de turism în străinătate şi să sprijine mediul de afaceri local prin aplicarea unor formule de scheme de ajutor de stat locale / scheme de minimis, ţintind sectoarele economice competitive ale Iaşului.

Se infiinteaza Muzeul Holocaustului

Bugetul pe 2016 include şi o serie de fonduri necesare redactorii unor proiecte de mari investiţii care vor fi finanţate din bugetul local şi din fondurile europene alocate în cadrul exerciţiului financiar 2014 – 2020. Printre altele, se are în vedere reabilitarea liniilor de tramvai pe traseul Iaşi – Dancu, reabilitarea şi modernizarea liniilor de tramvai în zonele Cinci Drumuri – Baş Ceauş, Bucşinescu – Calea Chişinăului, Podu Roş – Ţesătura, Tepro – Ţuţora şi Podu Sf. Ioan – Dancu, achiziţionarea de autobuze, tramvaie şi autobuze electrice noi, construirea unei Autogări la standarde europene, implementarea unui sistem de prioritizare a transportului public, după modelul Smart City, construirea a două noi poduri peste râul Bahlui, reabilitarea clădirii Muzeului de Ştiinţe Naturale, înfiinţarea Muzeului Holocaustului sau eficientizarea energetică a 60 de blocuri din municipiul Iaşi.

Consultare publică pe buget

Timp de 15 zile, începând din 21 ianuarie, toţi cetăţenii Iaşului, reprezentanţii societăţii civile şi partidelor politice sunt invitaţi să îşi exprime opiniile şi sugestiile pe marginea acestui proiect. Această consultare publică exprimă un nou început în relaţia dintre administraţie şi comunitatea locală, reflectat într-un parteneriat real între Primărie şi locuitorii oraşului, prin care aceştia să devină cu adevărat parte a procesului de luare a deciziei publice. Pentru informaţii suplimentare despre proiectul de buget al municipiului Iaşi pe 2016, ieşenii pot contacta Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni – Biroul de Relaţii cu Publicul (ghişeul 6). Proiectul de buget al municipiului Iaşi pe 2016 poate fi consultat şi pe site-ul Primăriei Municipiului Iaşi (www.primaria-iasi.ro), în secţiunea Consiliul Local / Proiecte HCL. Pe lângă completarea acestui chestionar, până pe 4 februarie 2016, ieşenii pot trimite şi în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, pe adresa Primăria Municipiului Iaşi, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 11, Iaşi, cod 700064.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here