Caldura mai ieftina cu 20 de lei in sistemul centralizat de termoficare de la Iasi. O gigacalorie va costa 245 de lei

0
70

Pentru prima dată în România ultimilor ani, la Iași va scădea tariful la energia termică. Primarul Mihai Chirica a anunțat că toți clienții sistemului centralizat vor plăti cu circa 11 lei/Gcal cu TVA mai puțin pentru apa caldă și caldura pe care le consumă. Scăderea prețului energiei termice se va aplica pentru toate categoriile de clienți (instituții publice, societăți private / agenți economici). Mai mult, prețul plătit de populație va scădea cu 20 de lei/Gcal cu TVA față de cel care a intrat în vigoare în luna decembrie 2011.
După peste un deceniu de dificultăți majore, evoluția recentă (2013 – 2016) a termoficării centralizate din Municipiul Iași demonstrează deja că alimentarea cu energie termică în sistem centralizat este soluția optimă pentru furnizarea de apă caldă și caldură în condiții de eficiență energetică, economii de costuri, confort, siguranță în funcționare și protecție a mediului înconjurător.
Tarifele valabile propuse Consiliului Local Municipal, prin proiectul de Hotărâre:
– pentru clienții racordați la rețeaua primară de termoficare (la magistrale, cu modul termic individual): 198,99 lei/Gcal fără TVA (respectiv 236,80  lei/Gcal cu TVA);
– pentru clienții racordați la rețeaua secundară de termoficare (la punctele termice) ce nu fac parte din categoria populație: 271,49 lei/Gcal fără TVA (respectiv 323,07  lei/Gcal cu TVA);
– pentru populație (prețul subvenționat): 245,39 lei/Gcal cu TVA.
În cei patru ani de concesiune – perioadă în care sistemul centralizat de termoficare a cunoscut investiții majore și a reușit să se stabilizeze, făcând posibilă această scădere a tarifului – reprezintă un punct solid de plecare în continuarea dezvoltării termoficării centralizate, în interesul întregii comunități:
–  Lucrările de modernizare și reabilitare au contribuit la creșterea randamentului global al sistemului integrat (producție – transport – distribuție) cu 5%.
– Înlocuirea de către operatorul de termoficare a peste 16 km de rețele primare și secundare, la care se adaugă cei 11 km de magistrale de termoficare înlocuiți de Primăria Municipiului Iași cu finanțare europeană, a dus la scăderea cu 44% a pierderilor pe rețele.
– Gradul de continuitate în furnizarea energiei termice la clienți a fost în 2016 de peste 97% (față de sub 70% acum patru ani): începând cu 2012, ieșenii nu mai suferă din cauza avariilor numeroase și de lungă durată cu care ne confruntam în trecut.
– S-a reușit creșterea portofoliului de clienți cu echivalentul a 3.300 de apartamente (sau 150 de blocuri cu câte 4 etaje) prin rebranșarea de apartamente (utilizând soluția contorizării individuale a consumului de apă caldă și căldură cu configurarea pe orizontală a instalațiilor din interiorul apartamentelor) și racordarea de cladiri mari (hoteluri, centre comerciale, complexuri de birouri, instituții medicale, religioase, de învățământ, de petrecere a timpului liber, culturale sau hale industriale, service-uri auto, restaurante etc.).
– Operatorul sistemului centralizat de termoficare a investit peste 37 milioane de lei de la începutul contractului de delegare în echipamentele de producție, în rețelele de termoficare, dar și în atragerea de noi clienți.
– Investiții prin doua proiecte europene derulate de Primăria Municipiului Iași: POS Mediu în valoare de 250 de milioane de lei (finalizat cu succes în luna mai 2016) și POIM în valoare de 81,6 milioane de lei (se va implementa în perioada ianuarie 2017 – octombrie 2018 și va presupune înlocuirea a 25 km de rețele primare și a 50 km de rețele secundare).

Acțiunile prevăzute a fi realizate de Primăria Municipiului Iași și de Veolia Energie Iasi,  operatorul de termoficare, în următoarea perioadă (continuarea fiabilizării echipamentelor de producție de la CET Holboca, instalarea de motoare de cogenerare la CET Tudor, înlocuirea de rețele, extinderea sistemului centralizat în cartiere precum Copou și Bucium) vor contribui la dezvoltarea termoficării centralizate din Iași, în condițiile în care aceasta este considerată ca fiind cea mai performantă din România, atât de autoritatile naționale (ministerele de resort, autoritățile de reglementare în energie și în servicii publice), cât și de cele europene.
Obiectivul principal al Primăriei Municipiului Iași este ca ieșenii să beneficieze de apă caldă și căldură la un grad cât mai înalt de calitate și la un preț cât mai mic, iar aceste evoluții pozitive vor conduce, cu certitudine, și alte scăderi de tarif în viitorul apropiat.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here