Taxa pentru deseurile depozitate la gropile de gunoi din Iasi, trecuta din sarcina populatiei in cea a operatorilor de salubrizare

0
59

În urma eforturile depuse de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași, alături de Consiliul Județean Iași, dar si alte A.D.I.S.-uri din țară și cu susținerea Federației Asociațiilor de Dezvoltare pentru Salubritate – F.A.D.I., s-a gasit o soluție în ceea ce privește aplicarea ordonanței care prevedea ca începând cu data de 01 ianuarie 2017, să intre în vigoare taxa de 80 de lei/tonă pentru deșeurile depozitate la gropile de gunoi. Consecința aplicării ordonanței în forma inițială, ar fi generat o creștere cu 2,5 lei/persoană a tarifului pentru servicul de salubritate.

Pornind de la ideea ca această taxă să nu aibă efect asupra cetățeanului prin creșterea tarifului pentru serviciul de salubritate s-a ajuns la o soluție care este mult mai apropiată de cetățean. Astfel că, desi taxa se menține, nu va mai fi plătită de cetățean, ci va fi plătită de operatori, de cei care transportă sau cei care depozitează și care vor avea o țintă de valorificare. Aceasta poate fi de 20-30%, în funcție de cum rezultă din dezbaterea publică ce va avea loc începând cu data de astăzi. Dacă în fiecare an operatorii nu își ating această țintă de depozitare, atunci ei vor plăti taxa penalizatoare de 80 de lei, reprezentând diferența pe care nu au atins-o“, a declarat Maricel Popa, presedintele CJ Iasi.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here