Cea mai mare anchetă de omucidere din istoria Iaşului, dupa descoperirea gropii comune cu 800 victime din Copou

0
201

Săpăturile arheologice la groapa comună din spatele cantinei universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi s-au încheiat, iar SC Das SRL, firma desemnată cu construcţia noului cămin al universităţii a reluat lucrările.
În total, arheologii au scos la suprafaţă rămăşiţele a aproximativ 800 de soldaţi germani care au murit aici în al Doilea Război Mondial. Ei nu exclud însă ca în terenul din jurul ariei cercetate în acest an să mai fie îngropate şi alte schelete, scrie ziaruldeiasi.ro.
Numărul exact al soldaţilor germani ale căror rămăşite au fost dezgropate în acest an este greu de precizat în acest moment, spun arheologii.
Asta pentru că, “sunt schelete individuale, şi mai sunt foarte multe resturi de schelete. Scheletele individuale – fiecare cu sacul lui – trec de 600. În plus, am mai găsit cranii sau alte fragmente. Estimez că în total trecem de 800 de indivizi ale căror rămăşiţe au fost scoase din acest şantier”, explicat Felix Tencariu, cercetător la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care a fost responsabil de şantierul arheologic.
Primele schelete au început să iasă la iveală în timpul săpăturilor pentru construcţia unui cămin studenţesc al Universităţii în luna septembrie.

În spatele cantinei Titu Maiorescu avem un teren pe care am proiectat construcţia unui cămin modern, cu finanţare integrală de la Compania Naţională de Investiţii, şi firma care a câştigat licitaţia a început să lucreze, şi a dat de nişte gropi comune din timpul Războiului Mondial. Dat fiind că s-au găsit nişte tăbliţe, nişte înscrisuri, care ar fi aparţinut unor militari. Parchetului Militar i-a revenit competenţa şi supraveghează săpăturile acelea, descărcarea arheologică; a sistat efectuarea lucrărilor. Noi nu ne putem opune, şi nici nu ar fi normal să o facem, dar ne-au asigurat că nu ne vor întârzia, iar când vor finaliza de dezgropat toate osemintele, le vor inventaria şi vor încerca să stabilească şi cauza deceselor, care, evident, este cea din timpul războiului mondial. Apoi probabil le vor înhuma în altă parte şi construcţia căminului va continua”, a explicat rectorul universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, prof. dr. Tudorel Toader, la câteva săptămâni de la sistarea lucrărilor de construcţie.

Scheletele aparțin unor soldați germani din Al Doilea Război Mondial, dar dosarul deschis de Tribunalul Militar este secret și nu există alte informații publice la acest moment, arată sursa citată, care îl citează pe reprezentantul Der Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (Alianţa Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război).
Volksbund și-a trimis un reprezentant la Iași pentru a da o mână de ajutor în cercetarea cazului, dar Parchetul Militar l-a refuzat. A cerut în schimb informaţii suplimentare din arhiva Volksbund, care ar putea ajuta în cercetarea deschisă acum de instanţa militară ieşeană.
Comisia mormintelor de război din Germania este o organizaţie umanitară, dedicată sarcinii de a căuta şi recupera morţii de război din străinătate, de a-i îngropa cu demnitate şi de a le îngriji mormintele.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here