Chirica recunoaste gafa de a da pe mainile lui Aivanoaiei sistemul de termoficare al Iasului si inceaca o noua concesiune a serviciului

0
154

Dupa plecarea Veoliei de la gestiunea sistemului de termoficare al Iasului, conducerea Primariei Iasi a facut marea gafa de a crede ca poate gestiona prin resurse proprii centrala,si a delegt serviciul in gija unui novice, doar pentru a satisface un altgoritm politic. Zilele acestea, Primăria va scoate din nu la concesiune sistemul de termoficare, cu conditia ca firma care va fi interesata sa faca dovada faptului ca este in masura sa faca investitii in primii ani de contract.
În lipsa acestor investiţii, sistemul va genera pierderi financiare atât Primăriei, cât şi viitorului concesionar. Un studiu de oportunitate realizat la comanda instituţiei arată că, în orice scenariu (gestiune directă a sistemului de Primărie sau gestiune delegată), rezultatele financiare în primii ani de contract sunt negative, acestea devenind pozitive începând cu anul 5. Un aspect important subliniat în studiu este că, în următorii 4 ani, trebuie făcute investiţii la CET pentru noi surse de producţie de energie termică în cogenerare, întrucât normele europene impun înlocuirea cărbunelui folosit preponderent la Iaşi.
Impactul pozitiv va fi generat de realizarea proiectelor de modernizare, în special al noilor instalaţii de producere în cogenerare şi a centralei Geo DH. Nerealizarea proiectelor de modernizare conform planului de investiţii, începând cu anul 3, va impune funcţionarea numai cu echipamentele din CET 1 (85% din energie termică necesară), funcţionare ce va genera pierderi financiare operaţionale pe toată perioada analizată (minimum 10 ani). Din toate punctele de vedere, tehnic, financiar şi riscuri, scenariul optim pentru CET este gestiunea delegată. Se recomandă demararea procedurii de achiziţie publică pentru delegarea gestiunii prin concesiune”, este concluzia studiului.
Studiul de oportunitate va fi aprobat astăzi în plenul Consiliului Local şi, ulterior, Primăria va putea începe demersurile pentru identificarea unui concesionar. Aminim că, în perioada 2012 – 2021, sistemul de termoficare a fost gestionat de Veolia Energie, dar compania s-a retras de la Iaşi după ce a înregistrat pierderi financiare importante.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

59 − = 55