Stejari seculari, monumente ale naturii, macelariti de drumarii ieseni in zona Trei Iazuri. Actiunea este cercetata de Politie

0
268

Angajatii Directiei Judetene de Drumuri si Poduri Iasi au inceput o campanie criminala de ciopartie a arborilor seculari de marginea drumurilor nationale, fara sa aiba in prealabil un suport stiintific din partea specialistilor Academiei Romane, USV sau APM.
Asa se face ca sub drujbele angajatilor DJDP Iasi au intrat cativa stejari seculari, monumente ale naturii, care au fost ciopartiti in zona Trei Iazuri. Doar interventia prompta a activistilor de mediu din grupul Codrii Iasului, a facut posibila salvarea celorlalti arbori seculari din acel areal.
In urma apelului activistilor de mediu, Poliția Târgu Frumos s-a deplasat la fața locului și a dispus oprirea imediată a lucrărilor, urmând a se face verificări suplimentare.
Așteptăm soluționare speței și sperăm că va descuraja astfel de acțiuni incompetente, imorale, și aproape sigur ilegale. Din păcate arbori seculari au fost afectati ireparabil pe sensul dus spre Roman. Astfel de răni mari sunt puncte de intrare patogeni și provoacă uscarea accelerată a arborilor în anii următori. Ne bucurăm că pe sensul opus nu se intrase încă, si sperăm totuși ca stejarii, niște arbori robuști, vor rezista cât mai mult. Există discuția unei afectări din urma furtunilor din ultimele zile. Nu îi cădeți în capcană. Chiar dacă ar fi 1-2 crengi fisurate, trebuia intervenit local. Ce s-a făcut este însă o măcelărire neglijentă dar sistematică. Siguranța oamenilor primează, de asta pentru arbori monument al naturii trebuiau consultați specialiști. Ei ar fi spus că Cvercineele sunt speciile cele mai robuste mecanic, și fără scorburi majore pericolul de cădere este minim. Intervenții brutale pot provoca uscări și de fapt pericol mai mare, nu mai mic, când e vorba de astfel de arbori masivi și stabili. Nu știm dacă e exces de zel sau incompetență, pe moment excludem rea-voință. Dar vom urmări soluționarea până la capăt!”, sustin activistii civici.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here