Cine sunt cei patru salvatori ieseni care au pierit astazi, după prăbusirea elicopterului SMURD în Republica Moldova

0
58

Medicul de urgenţă Mihaela Dumea, asistentul Gabi Sandu, ambii din cadrul SMURD Iaşi, pilotul Doru Gavril şi copilotul Voicu Şocae sunt cei patru membri ai echipajului SMURD Iaşi, care au murit după prăbuşirea elicopterului medical în Republica Moldova. Tragedia a avut loc joi, 2 iunie, pe raza localităţii Haragîş din Basarabia.

La bordul elicopterului SMURD care s-a prăbuşit în jurul orei 14.30, în Republica Moldova, se aflau doctoriţa Mihaela Dumea şi asistentul medical Gabi Sandu, care lucrează în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

Gabi Sandu este unul dintre cei mai vechi asistenţi care zboară pe elicopterele SMURD Iaşi, cu o experienţă de peste 10 ani. Soţia sa este, de asemenea, angajată a SMURD Iaşi. Cei doi au un copil în clasa I.

Medicul ieşean Mihaela Dumea lucra în cadrul SMURD din luna decembrie 2014, potrivit paginii sale de Facebook, şi avea un copil de 4 ani.

Pe lângă Mihaela Dumea şi Gabi Sandu, încă două persoane, pilotul, comandorul Doru Gavril, şeful Unităţii Speciale de Aviaţie, cu o experienţă de peste 2.000 de ore de zbor, şi copilotul său, Voicu Şocae, au decedat în urma tragediei aviatice.

Născut pe 11 martie 1963, la Viișoara, în județul Botoșani, pilotul Doru Gavril a fost pentru o perioadă comandantul Unității Speciale de Aviație Iași. Potrivit oficialilor Ministerului Afacerilor Interne, pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor. Deține licență de pilot militar pe elicoptere, ca instructor de zbor. De asemenea, a obținut Certificat general de operator radiotelefonist serviciul mobil aeronautic prin satelit. Doru Gavril a urmat studiile liceale în domeniul electrotehnic la Liceul Industrial Iași, după care a continuat studiile la Școala Militară de ofițeri de Aviație – specialitatea naviganție.

Nu s-a oprit aici cu studiile în domeniul universitar, înscriindu-se la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității „Dunărea de Jos”, Galați, unde a absolvit și un curs de psihopedagogie.

Doru Gavril a plecat apoi la București, unde, în cadrul Universității Politehnice, a absolvit cursul postuniversitar Managementul Logisticii Transporturilor, la Centrul pentru pregătirea Resurselor Umane, urmat de Master în Management aeronautic, la Facultatea de Inginerie Aerospațială a Universității Politehnice București.

Din anul 1985, timp de mai bine de 20 de ani, a activat în cadrul Ministerului Apărării Naționale ca pilot, pilot șef, navigator șef, locțiitor pentru zbor, pentru ca în anul 2007 să devină comandant de echipaj, funcție pe care o îndeplinește până în anul 2008, când este împuternicit locțiitor al comandantului pentru zbor și apoi locțiitor al comandantului pentru zbor. În februarie 2011 este împuternicit comandant în cadrul unității Speciale de Aviație Iași, iar din luna august a aceluiași an devine comandant al unității.

Elicopterul SMURD Iaşi s-a prăbuşit, joi după-amiaza, pe teritoriul Republicii Moldova, unde plecase pentru a prelua un pacient în vârstă de 80 de ani. Elicopterul s-a prăbușit în pădurea din apropierea satului Haragîș, la o distanță de aproximativ 100 de metri. Reprezentanții Ministerului Sănătății au confirmat moartea celor patru cetățeni români. Un locuitor al satului Haragîș, prezent la fața locului, a declarat că trei membri ai echipajului sunt carbonizați, iar unul dezmembrat.

sursa: adevarul.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here