CJ Botoşani vrea să cumpere şi să transforme în muzeu, casa în care s-a născut părintele Cleopa

0
48

Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani intenţionează să achiziţioneze casa natală a Părintelui Cleopa din localitatea Suliţa, pentru a o amenaja ca muzeu.
‘Facem toate demersurile să achiziţionăm Casa Cleopa de la Suliţa şi să facem un punct turistic. Există un proprietar al acestei case şi încercăm să o luăm cât mai ieftin, dupa care sa refacem toata infrastructura rutiera pentru a facilita accesul la muzeu’, a declarat Florin Ţurcanu, presedintele CJ Botosani.
Părintele Cleopa s-a născut pe 10 aprilie 1012 în comuna Suliţa, a fost arhimandrit şi stareţ la Mănăstirea Sihăstria, fiind un renumit trăitor al credinţei ortodoxe. Pe 27 decembrie 1944 este hirotonit ierodiacon, iar pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah. Ulterior este numit oficial egumen al Schitului Sihăstria.
În 1947, Schitul Sihăstria este ridicat la rang de mănăstire, iar protosinghelul Cleopa Ilie devine arhimandrit.
Pe 30 august 1949, arhimandritul Cleopa Ilie este numit stareţ al Mănăstirii Slatina Suceava, unde se transferă alături de 30 de călugări din obştea Mănăstirii Sihăstria. A fost urmărit de Securitate şi s-a retras în munţi. Încetează din viaţă pe 2 decembrie 1998.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 4