Educatie sexuala la 5 ani. Cartea de educatie sexuala a profesoarei Eugenia Ungureanu din Iasi a revoltat Biserica

0
65

Cand si mai ales sub ce forma putem sa le explicam copiilor nostri cum au venit pe lume? A fost si ramane unul dintre subiectele delicate care ii sperie pe romani.
Tocmai de aceea, o profesoara de limba franceza din Iasi a publicat un ghid de educatie sexuala destinat celor mici, in care sustine ca varsta optima pentru primele discutii ar fi de 5 ani. Imediat, au aparut si reactiile. Mai multi parinti, sustinuti de reprezentantii bisericii ortodoxe, considera ca nu trebuie sa le tulburam copilaria cu astfel de informatii.
In cartea “Cum am venit pe lume”, autoarea se adreseaza parintilor care au fost pusi in dificultate de intrebarile indraznete ale copiiilor.
Ca sa ii ajute, profesoara vine cu 50 de pagini ilustrate in care transpune viata a doua familii; familia Ionescu, in care este deja o fetita de opt ani, iar mama urmeaza sa aduca pe lume un bebelus, si familia Chiriac. Aceasta din urma are un baietel de sase ani.
Desenele mult prea explicite, dar si limbajul folosit in carte i-au deranjat pe unii parinti, dar si pe reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei care considera nepotrivit acest ghid.
In momentul in care o fetita de varsta asta afla ca „mama are o durere, la inceput a fost dureros acum o vrem amandoi, e o senzatie placuta” atunci fie vede un tata un agresor si va sta cu teama la usa dormitorului ca mama sa nu pateasca ceva sa nu o doara iarasi, fie il va interpreta pe tata ca un furnizor de placeri“, comenteaza preotul Radu Branza.
Educatia sexuala in cazul celor mici ramane un subiect controversat. Psihologii spun ca parintii nu ar trebui sa se fereasca sa le vorbeasca deschis de la varsta fragede in conditiile in care vad oricum o multime de imagini explicite pe internet si in jurul lor.
O varsta potrivita cand se poate incepe a se dicuta despre comportament sexual este undeva la 8-9 ani, cand deja copilul incepe sa se maturizeze din punct de vedere fiziologic , incep sa ii apara niste nevoi fiziologice si inevitabil grupul de prieteni il va duce la a gasi tot felul de informatii.”
Deocamdata, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au adresat o scrisoare autoarei prin care o invita la o discutie impreuna cu reprezentantii editurii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here