Concursul Naţional de Canto „Achim Stoia”, ediţia a IX-a

0
57

Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi vă invită în perioada 17-20 mai 2018 la Concursul Naţional de Canto „Achim Stoia”, ediţia a IX-a, adresat elevilor secțiilor de canto clasic ale liceelor şi colegiilor de artă, seminariilor teologice din ţară precum și studenților secțiilor de canto clasic, pedagogie, muzicologie și dirijat cor din urniversități.

În anul 2010 prima ediţie a concursului a apărut pe fondul inexistenţei unei competiţii de acestă natură, prin care să fie oferită o şansă în plus tinerelor valori şi din dorinţa de a onora numele marelui compozitor, dirijor şi profesor Achim Stoia la împlinirea unui secol de la naştere.

Personalitate marcantă  a  vieţii  muzicale ieşene,  Achim  Stoia  a  desfăşurat multiple activităţi, cum ar fi: folclorist, profesor, compozitor, dirijor de cor şi orchestră, conducător şi organizator de instituţii artistice. Filarmonica Moldova Iaşi, Universitatea  de  Arte  „George  Enescu”  şi  Colegiul  Naţional  de  Artă  „Octav Băncilă”, îi păstrează o amintire deosebită şi o profundă recunoştinţă pentru toată activitatea depusă.

Muzica  vocală  pe  care  a  compus-o,  cuprinde  printre  altele,  lieduri  şi prelucrări de folclor, lucrări de o deosebită valoare artistică, din păcate mai puţin cunoscute şi interpretate. O parte dintre ele sunt accesibile elevilor de liceu, aceştia având posibilitatea de a se apropia astfel de valorile muzicii româneşti.

„Ne propunem așadar ca prin această competiţie să dăm posibilitatea elevilor și studenților din toată ţara să-şi demonstreze calităţile vocale şi interpretative,  cunoscând astfel muzica românească atât de valoroasă, din păcate, adesea pe nedrept marginalizată”, a declarat Prof. Daniel-Renato Ridiche, coordonator al evenimentului.

Manifestările se vor desfăşura în Amfiteatrul ”Achim Stoia” al Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași după următorul program:

Joi 17 mai – Festivitatea de deschidere și concurs

Vineri 18 mai începând cu orele 10:00 – concurs.

Sâmbătă 19 mai începând cu orele 10:00 – concurs

Duminică 20 mai orele 11:00 – Festivitatea de premiere

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

58 − 56 =