Corabia piratului Barbă-Neagră: ce obiecte uimitoare au descoperit cercetătorii în epava ei?

0
62

Arheologii care lucrează la cercetarea corabiei scufundate aparţinând unui personaj celebru din istoria pirateriei au prezentat recent ultima lor descoperire: o colecţie de instrumente medicale şi chirugicale folosite în secolul al XVIII-lea, unele de-a dreptul înfricoşătoare.
Vasul Queen Anne’s Revenge a eşuat pe un banc de nisip, în 1718, pe coasta statului american North Carolina.
Ultimul ei proprietar, Edward Teach sau (Thatch), cunoscut sub porecla de Blackbeard (Barbă-Neagră), a fost un vestit pirat care „opera” în Atlantic, mai ales în apele insulelor Antile şi pe coasta estică a Americii de Nord.
Barbă-Neagră a reuşit să scape cu viaţă din naufragiul vasului, dar a murit câteva luni mai târziu, într-o bătălie.
În 1996, arheologii au descoperit epava navei şi, de atunci, au tot dat la iveală, treptat, „secretele” corabiei.
Recent, arheologul Linda Carnes-McNaughton a prezentat, în cadrul unei întruniri a Society for Historical Archaeology, o lucrare privind instrumentarul medical descoperit la bordul vasului. Se cunoaşte faptul că, înainte de a ajunge în stăpânirea lui Barbă-Neagră, corabia a navigat sub pavilionul Franţei; când a capturat-o, piratul i-a obligat pe cei trei medici-chirurgi francezi să rămână la bord şi să lucreze pentru el şi echipajul său.
Multe dintre instrumentele descoperite sunt de fabricaţie franceză, iar descoperirea lor dezvăluie informaţii interesante despre practicile medicale ale vremii.
Munca unui medic de navă era deosebit de grea, căci el era responsabil de sănătatea întregului echipaj şi trebuia să se ocupe, în condiţii adesea foarte dificile, de un număr de probleme medicale extrem de variate, de la dureri de dinţi până la toxiinfecţii şi de la boli venerice până la fracturi şi răni foarte grave. Aceşti medici preparau ei înşişi diferite leacuri şi întreprindeau o gamă de proceduri medicale foarte diverse: extracţii dentare, cauterizări, amputaţii, tratamentul arsurilor, al fracturilor, coaserea rănilor, tratamentul maladiilor venerice şi al altor infecţii acute sau cronice. Diversitatea instrumentelor descoperite în epava Queen Anne’s Revenge reflectă această stare de lucruri.
Printre obiectele care creează cea mai sinistră impresie se numără o seringă uretrală (în prima imagine), folosită pentru tratamentul sifilisului; cu ajutorul ei, erau introduse în uretra bărbaţilor soluţii medicamentoase. Medicamentele utilizate pe vremea aceea în acest scop conţineau adesea mercur (analiza a arătat că şi seringa descoperită pe Queen Anne’s Revenge conţinuse mercur), care, cu toate că putea atenua simptomele neplăcute ale sifilisului, pe termen lung era foarte periculos, căci compuşii mercurului sunt foarte toxici pentru organismul uman şi se ajungea la otrăvirea cu mercur a pacientului.
Printre instrumentele descoperite se mai numără: un mojar cu pistil, din alamă; două truse de greutăţi farmaceutice, folosite pentru dozarea componentelor în cursul preparării unor medicamente; un clistir (dispozitiv pentru administrarea clismelor), un ac chirurgical din argint, o foarfecă, probabil folosită tot în scopuri chirurgicale.
Proiectul de cercetare a vasului Queen Anne’s Revenge de către arheologi continuă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 47 = 48