Curtea Suprema a decis: cinematografele Dacia, Victoria, Republica si Tineretului trec in proprietatea Primariei Iasi

0
56

Cinematografele iesene intra intr-o noua etapa. Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat astazi in procesul dintre Primaria Iasi si RADEF Bucuresti.

A fost un proces pe care l-am deschis noi, Primaria Iasi, in incercarea de a aduce aceste cinematografe in propietatea publica a municipiului. Dupa un sir destul de lung de procese, am reusit sa obtinem decizia finala a Inaltei Curti, prin care se transfera catre Municipiul Iasi, proprietatea asupra cinematografelor Republica, Victoria, Tineretului si Dacia. Cu aceasta ocazie, vom modifica bugetul, prin introducerea unei sume cu ajutorul careia sa putem expertiza si proiecta cele 4 edificii, astfel incat ele sa corespunda cerintelor unor sali de spectacole”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Filarmonica la Victoria si sala de spectacole pentru copii la Dacia

Planul municipalitătii este ca Republica să devină un cinematograf dedicat filmelor de artă, in timp ce la cinematograful Dacia, edificiu ce a reusit sa fie smuls din mainile speculantului Daniel Oajdea, municipalitatea intentioneaza sa infiinteze o sala de spectacole pentru copii, precum si o scoala de balet.

Din pacate, cinematograful Tineretului a suferit din cauza incendiului de acum doua veri si, deocamdata, nu ne putem pronunta in privinta unei functiuni imediate sa lui. Pentru cele 4 cinematografe vom incerca sa gasim solutii, astfel incat, acestea sa fie redate publicului larg, ca si sali de spectacole. In momentul de fata avem cele mai apropiate premise pentru Filarmonica din Iasi, sa-si poata sustine spectacole cu un public larg”, a declarat Mihai Chirica.

Angajatii RADEF de la Iasi trec pe statele de plata ale Primariei

Cu aceasta ocazie, atat cinematograful Republica, cat si Victoria, vor fi deveni cele mai mari sali de spectacole din Iasi, cu exceptia salii de la Casa Sindicatelor. „Si asupra acelei sali vom avea o interventie. Incercam sa facem un protocol cu sindicatele, pentru ca in perioada urmatoare sa putem efectua lucrari de modernizare. Acum putem, cu actele in mana, sa ne gandim la o strategie culturala pe termen lung, in ce priveste aceste cinematografe care vor functiona de acum incolo in structura organizatorica a Primarie Iasi. Intentionam sa legam activitatea cienmatografelor de activitatea Ateneului din Tatarasi. Prin decizia instantei, probabil ca va trebui sa preluam si personalul care deserveste cele doua cinematografe care mai functionau, si inteleg ca mai sunt 13 angajati”, a mai spus Mihai Chirica.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here