Din secretele celui mai longeviv artist popular iesean. Stefan Pintilie implineste astazi 70 de ani

0
89

Stefan Pintilie, unul dintre cei mai cunoscuti artisti populari pe care i-a dat Iasul, implineste astazi  70 de ani de viata, din care 45 i-a daruit scenei romanesti iar 40 de ani i-a dedicate casniciei alaturi de sotia sa Mihaela, cu care au impreuna un fiu, Bogdan Pintilii. Potrivit actelor de stare civila, Stefan Pintilie s-a nascut  la 7 Decembrie 1945, în comuna Cristesti, judetul Iasi. In realitate, nasterea artistului a fost inregistrata la maternitate pe 6 decembrie. Cum a fost posibil ca artistul sa-si serbeze ziua de nastere timp de 70 de ani de Sfantul Nicolae in loc de data inscrisa in acte, face parte dintr-o istorie nestiuta, petrecuta in urma cu 7 decenii in localitatea Cristesti.

Tata s-a nascut pe 6 decembrie in Cristesti. Pe 7 decembrie, cand parintii s-au dus sa-l inregistreze la primarie, la Starea Civila, functionarul de acolo era “mitropolit”. Aghesmuit bine, acesta a gresit si data nasterii, trecand in registru ziua de 7 decembrie, dar si numele. Asa se face ca in loc de Pintilie, cum il chema pe bunicul si toata familia, a fost trecut Pintilii in certificat. Cum tatal meu mai avea un frate, pe Nicolae, care a murit acum 40 de zile, bunicii mei l-au botezat pe tata, Stefan, chiar daca ar fi vrut sa-i dea numele sfantului in ziua caruia s-a nascut, de Sfantul Nicolae”, ne-a spus Bogdan Pintilii, fiul artistului.

Fiind posesorul unei voci deosebite, cu un timbru aparte si cu un stil de interpretare propriu, Stefan Pintilie s-a format la marea scoala a cantecului popular numita orchestra „Doina Moldovei” din Iasi,  ajungand repede la inima publicului ascultator, mai ales ca au sustinut foarte multe spectacole impreuna. Cu un repertoriu deosebit de valoros si inzestrat cu un glas deosebit, Stefan Pintilie abordeaza o tematica variata, de la doina la cantecul de nunta, de la melodiile de joc la romante, cantonete si cantece de petrecere.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here