Doliu în lumea muzicii din România! O legendă a murit! Dan Andrei Aldea, liderul trupei Sfinx, s-a stins la vârsta de 69 de ani

0
68

Celebrul muzician Dan Andrei Aldea, fost lider al formaţiei Sfinx, a murit în cursul zilei de duminică, la vârsta de 69 de ani.

Liderul trupei Sfinx a murit pe 19 ianuarie, iar anunțul morții sale a fost făcut de prieteni pe rețelele de socializare.

Dan Andrei Aldea a fost membru în formaţia Sfinx impunându-se ca lider al ei şi transformând-o în una dintre cele mai de succes formaţii româneşti de rock progresiv. Este considerat unul dintre cei mai creativi chitarişti român.

”Ne-a părăsit marele muzician Dan Andrei Aldea! Drum lin către stele, Om Bun!”, a scris pe contul său de Facebook Nicu Alifantis.

Şi interpretul Adrian Romcescu a scris pe contul său de Facebook despre decesul artistului: „S-a stins din viaţă marele Dan Andrei Aldea cel mai mare chitarist al României, compozitor orchestrator şi om de studio de geniu! Am făcut conservatorul împreună, armata şi am cântat 10 ani împreună! Odihneşte-te în pace, prieten drag!”.

Dan Andrei Aldea s-a născut în 9 martie 1950, la Bucureşti. Absolvent al Liceului de muzică „George Enescu” din Bucureşti în 1968, a fost admis la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, unde a promovat la Secţia Vioară.

Dan Andrei Aldea a scris şi interpretat cu Sfinx piese precum: „Şir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ş.a. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artişti ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

El a fost implicat şi în lumea teatrului şi filmului, scriind muzică de scenă, dar şi coloana sonoră pentru filmul „Nunta de piatră” .

În 1981, cu ocazia unui contract cu formaţia în Belgia, Dan Andrei Aldea nu s-a mai întors în ţară. S-a stabilit la München, Germania, unde şi-a construit un studio de înregistrări, Dan’s Own.

Surse: news.ro, Agerpres, Antena3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here