Două zile dedicate colecției unui bibliotecar – 400 de piese de colecție Ceaușescu, Bonaparte, Țepeș

0
108

Dublu prilej pentru iubitorii de carte rară și obiecte de colecție, săptămâna viitoare: Evenimentul de marcă ce întregește „Colecția unui bibliotecar” prezintă, în licitație publică, loturi de carte rară, hărți vechi, manuscrise și fotografii de epocă, fiind organizat de Casa de Licitații Artmark, sub formula a două segmente de licitație – în zilele de marți și joi. Cele două părți totalizează un important număr de peste 400 de loturi. Astfel, publicul are acces la o selecție de amploare, de la A la Z, de lucrări majore ale literaturii române, cu semnătură și dedicație, cum ar fi “Frații Jderi” sau romanul “Ion” sau “La Medeleni”, dar și la o diversificată serie de loturi rare sau de importanță muzeală: un hrisov emis în 1632 de Matei Basarab, domnitor al Țării Românești – operă caligrafică, manuscrisul lui Emil Cioran pentru Amurgul Gândurilor, singura gravură a lui Vlad Țepeș cunoscută pe teritoriul României – și una dintre cele 3 cunoscute în lume, scrisori trimise de Nicolae Ceaușescu ori Napoleon Bonaparte, dar și certificatul de vaccinare al lui Geo Bogza.

Unul dintre loturile neașteptate la care publicul are acces, în prima parte a licitației, programată în seara de marți la Palatul Cesianu–Racoviță, de la ora 19:00, este o scrisoare trimisă de către Nicolae Ceaușescu către fostul Ministru al Apărării Naționale Emil Bodnăraș, cu ocazia aniversării sale în 1969, cu semnătură olografă. Acest lot include și alte două scrisori semnate de Sașa Pană și Cella Delavrancea, iar prețul de pornire este de doar 100 de euro. În aceeași seară, publicul va putea licita un alt lot de excepție: Hrisovul emis Matei Basarab, domnitor al Țării Românești, la data de 26 noiembrie 1632. Piesa prezintă sigiliu inelar, alături de numele voievodului, în tuș negru, iar textul este redactat în limba română si slavonă, cu alfabet chirilic – și se adaugă altor două hrisoave, de egală importanță, emise tot de domnitori ai Țării Românești, anume de Radu Mihnea, la 1623, și de Antonie Vodă din Popești, la 1669.

Licitația continuă cu a doua parte în ziua de joi, de la ora 12:00, aducând în fața publicului alte 200 de loturi de colecție, de data aceasta în format timed online (așadar numai online), și cu prețuri de pornire foarte accesibile, de circa 100–150 de euro pentru majoritatea loturilor. Licitația cuprinde, între cele mai excentrice loturi, scrisoarea trimisă de Napoleon Bonaparte către Joseph Fouché, ministrul său de interne și șef al Poliției sale secrete, și referă la arestarea unui opozant. Piesa, conținând semnătura olografă a împăratului, a fost scrisă în perioada „celor 100 de zile de guvernare”, la data de 27 martie 1815. Licitarea pornește de la prețul de 500 de euro.

Un alt lot al licitației pentru care colecționarii pot opta prin oferte este celebrul roman „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, semnat de Camil Petrescu, București, 1931, cu dedicația olografă a autorului. Lotul înregistrează în momentul de față prețul curent de 300 de euro. Din aceeași categorie, face parte și ediția princeps a romanului „Ion”, de Liviu Rebreanu, București, 1920, însoțit de cartea de vizită a autorului. Cartea de vizită a lui Rebreanu, în calitatea lui de vicepreședinte al Societății Scriitorilor Români, cuprinde o însemnare olografă, datată și semnată, referitoare la scriitorul Camil Baltazar.

 Sunt prezente în licitație și manuscrise de colecție, cum ar fi cel semnat de Fănuș Neagu pentru volumul ,,Cartea cu prieteni” și cel redactat de Ionel Teodoreanu pentru „Ulița copilăriei”, publicat în 1923.

Licitația conține și un foarte rar și extrem de interesant portret al domnitorului moldovean Gheorghe Ștefan, gravat de Johann Alexander Böner cu utilizarea chipului lui Mihai Viteazul. Această alegere a fost, în fapt, soluția iscusită găsită de gravor pentru ilustrarea chipului domnitorului Gheorghe Ștefan, a cărui figură nu a fost cunoscută în epocă de mulți oameni, iar din acest motiv s-a ales utilizarea unui portret disponibil. Gravura pe cupru a fost imprimată la Viena în jurul anului 1699.

Începând de la 150 de euro, colecționarii pot adăuga colecției lor cărți de vizită semnate ori dedicate, precum cele ale lui Brătianu, Goga ori Titu Maiorescu (pe atunci Președinte al Consiliului de Miniștri – din această funcție Maiorescu a prezidat Congresul de Pace de la București care punea capăt celui de al Doilea Război Balcanic).

Pentru doar 40 de euro, este disponibil și un rar exemplar, dintr-o serie de 500, al cărții “Tales Told of Shem and Shaun”, al scriitorului irlandez James Joyce, publicat la Paris, în 1929. De remarcat este că exemplarul conține o litografie de Constantin Brâncuși. Inedita și extrem de rara gravură schițează portretul sculptat de Brâncuși lui James Joyce, aflat în Muzeul de Artă Modernă din Stockholm.

Expoziția ,,Colecția unui Bibliotecar” este deschisă de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00, la Palatul Cesianu-Racoviță. Prima parte a licitației începe marți, 21 noiembrie, la Palatul Cesianu–Racoviță, de la ora 19:00, urmând ca joi, 23 noiembrie, licitația să se desfășoare exclusiv în format timed online, pe platforma Artmark LIVE.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here