Drapelul istoric al Ateneului ieșean a fost recondiționat

0
59

După doi ani de muncă minuțioasă, steagul istoric al Ateneului a fost complet recondiționat. Reintrat în patrimoniul Ateneului Național din Iași în luna decembrie a anului 2016, prin donația Institutului de Arheologie din Iași, drapelul original al instituției a fost supus unui proces de restaurare, de care s-a ocupat echipa de experți din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.

Steagul Ateneului Popular din Tătărași a constituit, încă de la începuturile instituției, un simbol de identitate al misiunii de promovare a culturii românești în noile provincii ale țării, rezultate din Marea Unire de la 1918. Drapelul însoțea grupurile de excursioniști în toate turneele de propagandă culturală din perioada interbelică. Steagul are o față tricoloră, cu stema Ateneului Popular din Tătărași, alături de inscripția „Unire prin cultură”, un motto ce a însoțit și a determinat activitățile instituției peste veacuri. Pe verso, este brodat textul Fundația Culturală „Principele Carol”, Serviciul Social, Căminul Cultural Central „Ateneul Popular” Tătărași Iași, precum și monograma Principelui Carol.

Slujba de sfințire a drapelului a fost oficiată în catedrala Ortodoxă din Sibiu, de către Î.P.S. dr. Nicolae Bălan, Mitropolitul Ardealului, în data de 27 iulie 1924. Excursia de propagandă culturală, în cadrul căreia s-a oficiat sfințirea, organizată de Ateneul Popular din Tătărași, viza 13 orașe din Ardeal, fiind formată din peste 500 de „excursioniști”, printre care istoricul Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu și Academicianul ieșean I. Simionescu.

În luna decembrie a anului 2016, Institutul de Arheologie din Iași a identificat în arhivă acest steag, pe care l-a donat Ateneului ieșean. După acest moment, drapelul a intrat într-un amplu proces de restaurare, în care s-a curățat materialul și s-au refăcut broderiile afectate de timp. De această lucrare, care a durat aproape doi ani, s-a ocupat o echipă de experți de la Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, din Cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

22 + = 25