Dreptul la educație, opțional pentru sute de preșcolari din Iasi. Copiii inscrisi la Gradinița PP 13 din Tătărași, obligati sa doarma pe jos, in zgomote de santier

0
209

Haos in gradinitele din Iasi la început de an școlar. Renovarea Grădiniței din Tătărași e pe punctul să provoace un întreg scandal. Sute de copii vor învăța în condiții improprii sau vor sta acasă în fiecare lună. Situația este greu de imaginat pentru elevi și cadrele didactice de la Grădinița numărul 13 din Municipiul Iași, precum și pentru părinții a sute de copii. Părinții anunță revolte.
Noua conducere a Grădiniței PP 13 din Iasi a găsit ca „soluție” pentru preșcolari – bulversarea a sute de copii, mutându-i dintr-o grupă în alta, cu educatoare diferite, colectiv diferit, iar prezența copiilor la școală este efectiv aleatorie, din fiecare grupă ar trebui săptămânal să meargă la cursuri doar câte 9 elevi din grupă.
Decizia este ca și cum am vorbi de niște elevi învățați cu ambianța școlară. Ori vorbim de preșcolari, suflete care sunt într-un anumit stadiu de dezvoltare, când schimbările sau atașamentul față de educatoare ori colectiv are o însemnătate aparte, fapt pe care „experții din învățământul ieșean” nu l-au înțeles-o de la înălțimea și nimicnicia funcției.
Așa începe anul școlar pentru sute de copilași! Practic, în fiecare săptămână, dacă nu stau acasă, preșcolari între 3- 7 ani vor avea câte un colectiv nou, copii pe care nu i-au mai văzut, fiind din altă grupă.
Evident, nici educatoarele nu vor fi aceleași ca anul trecut, ci vor fi intercalate în schimburi cu educatoarele de la alte grupe, încât elevii nu vor ști nici care sunt educatoare lor, nici care este, de fapt, colectivul lor. Preșcolarii cu vârste de 3-6 ani vor fi smulși din colectivul lor și duși în alte grupe cu alte educatoare.
Mai mult, grupele care au fost deja formate, nefiind primul an, nu se vor întâni nici la serbări. Practic, nu va mai exista clasă, nu va mai exista colectiv, nu vor mai exista colectiv cu educatoarele lor.
Mai mult, ar trebui ca părinții să facă ore on-line de acasă cu copiii. Ce înseamnă ore on-line? Doar lucrarea unor fișe pe care educatorii le trimit, de obicei, prin platforma de comunicare whatsapp, fără a exista vreo conexiune, adică posibilitatea conectării unor elevi.Conexiunea este imposibilă, pentru niște copii de câțiva ani.
În fața unei asemenea harababuri părinții au fost puși în fața faptului împlinit la ședințele dinainte de începerea anului școlar.
Prescolarii vor dormi pe jos, pe saltele, in zgomot de santier
În această situație hilară, preșcolarii trebuie să supraviețuiască vieții de grădiniță prin îndurarea zgomotelor de șantier. Amintim în acest sens că Grădinița numărul 13, are program prelungit, iar copii dorm acolo.
Pe lângă toate situațiile descrise, șocant pentru părinți a fost momentul în care au fost îndemnați de doamnele educatoare să aducă pătuț de acasă și informați că unii copii vor dormi pe jos, pe saltele, nu fiecare în pătuțul său cum a fost până în acest an.
Toate acestea se întâmplă în contextul în care toată vara sau chiar și acum în ultimul ceas conducerea unității educaționale și reprezentanții mediului școlar ar fi putut găsi ca soluție fie Școala „Ionel Teodoreanu”, Școala „Hașdeu”, soluția practică fiind mutarea unor clase de gimnaziu după amiaza sa găsirea altor spații în școlile menționate.
Este absolute bizar tot ce se întâmplă. Prin astfel de situație nu este garantat dreptul la educație. Ne obligă în mod indirect să ținem copii acasă. Dar cel mai grav e că bulversează în cel mai grosolan mod niște bieți copii. Bineînțeles, este extrem de greu și pentru noi părinții. Sunt o mulțime de confuzii, unii vin, alții stau. Au fost formate prietenii între copii, acum îi separă și îi bagă în alte colective. E groaznic”, a declarat P. Z., părintele unui elev din grupa mare.
Părinții sunt dispuși să meargă mai departe, la Minister
În toată această situație greu de imaginat prin ce sunt obligați să treacă niște copii, doar pentru a beneficia de dreptul la educați. Părinții sunt hotărâți și au început un demers pentru a sesiza Ministerul Educației, printr-un memoriu, fiind strânse deja semnături.
Am inițiat o petiție să o transmitem la Minister. Nu e normal ca pentru a beneficia de dreptul la educație să punem copii de câțiva ani în condiții care n-au de-a face cu mediul educațional”, a mai copletat P. Z.
Lucrari de 1,7 milioane de euro, la fara frecventa
Amenintati marlanesti din partea personalului gradinitei
Toata aceasta situatie relatata de parintii copiilor inscrisi la gradinita din Tatarasi, a deranjat vizibil personalul acestei unitati de invatamant prescolar. O individa care lucreaza la aceasta gradinita, pe nume Emilia Maria Lucaci, si-a permis chiar sa ameninte jurnalistii AgoraPress.
Am vazut un articol publicat de catre dna Aida Popa despre inceputul anului scolar la Gradinita PP 13.Din pacate articolul este PLIN de informații eronate!Ar fi ideal sa va informati exact înainte de a publica ceva. Riscul la care va expuneți (legal vorbind) este destul de mare. Va sugerez sa cautati surse mai de încredere!“, a transmis Emilia Maria Lucaci catre redactia AgoraPress.
Lipsa de bun simt si deprinderile despotice ale acestei individe au facut astfel ca in loc de prezentare, de contracarare a aspectelor semnalate in articol, eventual printr-un drept la replica, o situatie reala sa fie contracarata cu amenintati marlanesti.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here