Dupa 10 ani de abandon, Observatorul Astronomic a fost redeschis. Constructia lui a durat 1 an, iar reabilitarea 7 ani

0
305

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a inaugurat Observatorul Astronomic, situat pe Aleea Mihail Sadoveanu nr. 5-7. La eveniment au participat Tudorel Toader, rectorul UAIC, Mirel Birlan, Directorul Institutului Astronomic al Academiei Române, prorectori, decani, cadre didactice și studenți. Politicienii Mihai Chirica, primarul Iaşiului, si deputatul batista, Alexandru Muraru, delegat de PNL pe partea de inaugurari, au trecut neobservati la inaugurarea Observatorului. 
Destinația actuală a Observatorului rămâne cea inițială, adică bază de cercetare și bază de activități didactice. Noi adăugăm și un program săptămânal de 2-3 ore inițial prin care oferim iubitorilor de astronomie oportunitatea de a observa spațiul cosmic. Observatorul a fost construit într-un an și 2 luni iar reabilitarea a durat 7 ani, prin urmare cu atât mai mult ne bucurăm că am reușit să finalizăm acest obiectiv important atât pentru Universitate cât și pentru întreaga comunitate ieșeană.”, a declarat Tudorel Toader.
Inaugurarea a început cu o rugăciune de binecuvântare, rostită de Preasfințitul Părinte Episcop Nichifor Botosaneanul, delegatul Înaltpreasfinţiei Sale Părintele Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Construit în 1913, Observatorul Astronomic din Iași a fost al doilea din țară, după cel înființat la București. Gândit inițial ca laborator de astronomie pentru Facultatea de Matematică a Universității a fost considerat, la vremea sa, cel mai modern observator astronomic din Europa. Includea, pe lângă luneta centrală și săli de laborator, o bibliotecă, precum și un apartament pentru profesorii de astronomie ai Universității. Edificiul, înscris în lista monumentelor istorice, a suferit numeroase intervenții de-a lungul timpului, cea mai radicală fiind realizarea Sălii Meridian.
Observatorul Astronomic din Iași a fost închis în anul 2013, din cauza stării avansate de degradare.
În februarie 2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit de la Compania Națională de Investiții aprobarea pentru finanțarea proiectului de reabilitare, consolidare și modernizare a Observatorului Astronomic, în valoare de 8.986.644 de lei.
Prin lucrările de consolidare și refuncționalizare imobilul a fost restaurat în integralitatea sa cu păstrarea funcțiunii inițiale de cercetare atmosferică și spațială, amenajarea fostei locuințe prin integrarea sa în funcționalul unei instituții de cercetare, precum și realizarea unor spații de laboratoare care găzduiesc echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here