Iasul, pe locul II in clasamentul national al promovabilitatii dupa prima sesiune a examenului de Bacalaureat

0
51

Ministerul Educației a publicat astăzi, 27 iunie, pe site-ul dedicat (http://bacalaureat.edu.ro/), rezultatele obținute de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022.
Rezultatele au fost afișate atât pe pagina web menționată anterior, cât și în centrele de examen, prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidaților.
La nivelul județului Iași, rata cumulată de promovare (înainte de contestații) este de 81,67%, în creștere față de sesiunea iunie-iulie 2021 (77,96%) și peste media națională (73,3%). Acest procent de promovabilitate situează județul Iași pe locul II în ierarhia națională. Pentru promoția curentă, rata de promovare este 85,42% (81,02% – sesiunea iunie-iulie 2021), iar pentru promoțiile anterioare – 34,07% (30,02% – sesiunea iunie-iulie 2021).
Au promovat 4032 de candidați, dintr-un total de 4937 de candidați prezenți. Dintre aceștia, 3909 de candidați provin din promoția curentă, iar 123 de candidați din promoțiile anterioare.
9 candidați au obținut media 10 (8 din această sesiune și 1 din sesiunea specială destinată elevilor olimpici), județul Iași plasându-se în acest clasament pe poziția a III-a pe țară. Elevii care au obținut media maximă, în acest an, provin de la Colegiul Național Iași, Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași și Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani.
Pe discipline de examen, situația candidaților cu note de 10 este următoarea:
• 59 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;
• 292 au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 207 / Istorie – 85)
• 316 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.
Contestațiile pot fi depuse/transmise astăzi, 27, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele înregistrate după soluționarea contestațiilor vor fi anunțate vineri, 1 iulie.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
• recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
• susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
• obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =