Fortus Iași s-a întors în proprietatea statului mafiot. Ce face statul cu cele 140 de hectare ale fostului combinat

0
120

Fostul Combinat de Utilaj Greu Fortus Iași a revenit la stat, după un deceniu de insolvențe, faliment și reorganizare. Potrivit unei HG promovate pe site-ul SGG în ultimele zile ale anului trecut, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a intrat în posesia activelor Fortus, în contul unei datorii la bugetul statului de 238 milioane lei, și acum înscrie terenurile fabricii în rândul bunurilor și domeniul public al statului. Fabrica nu mai este funcțională, așa că AAAS are ca scop acum să valorifice activele în a căror posesie a intrat. Combinatul dispune de circa 1,4 milioane de metri pătrați, atât platforma industrială proprie cât și dependințe, cât și mai multe corpuri de clădire.
Vanatoare pentru cele 40 de hectare din intravilanul Iașiului
Terenuri comasate reprezintă circa 680.000 de metri pătrați. Restul, până la 1,4 milioane mp, reprezintă terenuri disparate, unele între care se intercalează alte terenuri ce țin de Primăria Iași sau sunt în posesia unor alți proprietari.
Contractul de dare în plată are ca obiect bunurile mobile și imobile ce compun Activul functional al FORTUS S.A., situat în Mun. Iași, Bulevardul Poitiers nr. 10, jud. Iași, constituit din teren intravilan în suprafață de 456.098 mp, teren extravilan în suprafață de 157.311 mp și construcțiile și mijloacele fixe încorporate, amplasate pe aceste terenuri, identificate în anexa prezentului act normativ și a fost încheiat în vederea stingerii obligației de plată a sumei de 234.755.968,16 lei, inclusă în Programul de plată a creanțelor – Anexa 3 a Planului de reorganizare al FORTUS S.A. modificat, astfel cum acesta a fost confirmat prin Hotărârea intermediară nr. 123/23.02.2016 pronunțată de Tribunalul Specializat Mureș”, se arată în documentul citat.
Cum a ajuns o fabrica cu 11 mii de salariati a ajuns la fier vechi
Înainte de Revoluția din 1989, la Fortus se făceau utilaje de dimensiuni mari și foarte mari pentru alte fabrici. Aici se puteau fabrica pinteni de nave, roți dințate pentru mori de ciment precum și diferite echipamente pentur industria militară. Fabrica avea 11.000 de salariați. Declinul de după 1990 a culiminat cu o privatizare eșuată cu întreprinderea bucureșteană Metalexeportimport. Fabrica a intrat în insolvență în 2012 și în faliment în 2016. Fortus a ajuns la AAAS în urma unie dări în plată din partea Finanțelor, instituția la care fabrica avea cele mai multe datorii.
In anul 2021, primarul Mihai Chirica declara ca municipalitatea ieșeană are în plan fondarea unui parc industrial în str. Poitiers nr. 10, pe platforma Fortus SA, pe o suprafață de aproximativ 19,5 ha de teren. Acesta a devenit proprietatea Municipiului Iași prin stingerea obligațiilor fiscale ale SC Fortus SA, prin dare în plată conform prevederilor Legii 207/2015.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here