FOTO. Inconstienta administrativa! Proiectul Picolina, un colos imobiliar care va paraliza Buciumul, aprobat de masina de vot a lui Mihai Chirica

0
99

Majoritatea confortabila din Consiliul Local a lui Mihai Chirica a mai aprobat o monstruozitate urbanistica in Bucium. Plenul CL a dat undă verde construirii Ansamblului Picolina – 45 de vile, 3 clădiri de servicii și 18 blocuri ce urmeaza a se construi in Bucium (zona Fundac Păun).
Acest proiect controlat de firma Goland Imobil, a fost contestat de doi ani incoace, pe mai multe probleme ce tin, in primul rand, de lipsa de sistematizare a zonei, lipsa unei retele stradale care sa permita descarcarea traficului si de reteaua deficitara de utilitati care nu va putea prelua necesarul previzionat de acest colos imobiliar. Primii care au contestat proiectul au fost locuitorii din vecinatatea zonei in care urmeaza a se edifica ansamblul Picolina. Acestia au acuzat anumite lucrări efectuate în anul 2019, in urma carora s-au produs scurgeri de ape pluviale.
Votul din Consiliul Local a fost unul incarcat de controverse, poiectul suferind cateva amendamente care nu au putut impedica masina de vot a primarului Mihai Chirica.
Potrivit unei minute a sedintei , publicate de APIX, inainte de vot, șeful Comisiei de urbanism, Iulian Nicolau (USR), a propus ca „intrarea în vigoare a prezentului PUZ este condiționată de începerea lucrărilor de investiții privind modernizarea șos. Bucium și a pasarelei Socola cu respectarea la faza de autorizare construcției a declarației notariale”. Acesta era un amendament care a fost propus de PSD și asumat, anterior, de Comisia de urbanism. Declarația notarială invocată viza un angajament al investitorului că va implementa „etapizat” proiectul. La votul pe acest amendament, doar USR a votat „pentru”, în timp ce PNL, PSD și PMP s-au abținut. Ulterior, a venit rândul PNL, prin liderul de grup Ciprian Bostan, să citească un amendament, asumat anterior de Comisia juridică a CL – amendament propus tot de PSD, dar susținut vehement de liberali: „PUZ-ul intră în vigoare imediat condiționat doar de faptul că până la începerea lucrărilor de modernizare pe șos. Bucium, investitorul va solicita autorizație doar pentru un număr de 10 locuințe individuale plus infrastructură, rețele de utilități și centrele de servicii comunitare”. Culmea, și acest amendament a fost respins deși liberalii au majoritate în plen alături de PMP. Votul a fost unul hilar: parte din consilierii locali ai PNL, care erau prezenți fizic la ședință, au votat „pentru” amendament alături de consilierii PSD – în schimb, toți consilieri care erau în format online, inclusiv cei ai PNL și PSD, s-au abținut astfel că amendamentul a fost respins. Momentul hilar a trecut neobservat inițial, dar liberalii s-au repliat și au votat proiectul în forma propusă inițial de investitor. Dar și în acest caz au fost probleme – doi consilieri nu au avut camera video deschisă și nu a putut fi contabilizat (inițial) votul lor. După mai multe discuții, președintele de ședință a acceptat faptul că cei doi ar fi avut o problemă cu conexiunea și a înregistrat cele două voturi, astfel că proiectul a fost adoptat.

Terenul deținut de Goland Imobil are o suprafață totală de 110.000 mp, în condițiile în care procentul de ocupare a terenului este propus la 25%. Potrivit proiectului de PUZ, din suprafața de 110.000 mp, aproape 15.000 mp vor fi cedați domeniului public pentru constituirea profilului stradal (circulație publică).
Dezvoltarea rezidențială cuprinde 32 locuințe individuale, 18 locuințe colective, spații comune pentru servicii comerciale și alimentație publică precum și terenuri ce pot găzdui competiții sportive (sală fitness, teren multifuncțional), spații verzi, alei și parcaje, spații de agrement și relaxare, integrate într-un concept unitar de arhitectură. Intervenția propusă va reconverti un teren extravilan neamenajat într-o zonă rezidențială care conține și funcțiuni mixte complementare locuirii. Prin modernizarea străzilor perimetrale se vor putea realizarea conexiuni atât la nivel auto, cât și pietonal cu str. Păun și str. Trelea din sud-estul terenul studiat”, se precizează în proiectul de PUZ.
Conform ultimei planșe de mobilare urbană propusă de investitor, Proiectul din Bucium este unu major: 45 de vile (demisol, parter și un etaj), 18 blocuri cu regim mic de înălțime (maximum 3 etaje) și clădiri de servicii (școală, alimentație publică și recreere).
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here