Gasca de ministri penali pe care i-a dat Iasul. Majoritatea coruptilor sunt din PNL

0
59

Într-un articol publicat de către Ziare.com, semnat de jurnalistul Teodora Munteanu, este făcută o analiză a miniștrilor pe care județul Iași i-a dat, în număr de 11, dintre care opt dintre ei au avut probleme cu legea, patru fiind chiar condamnati la inchisoare, in timp ce alti trei au fost implicati in mari scandaluri apărute in spatiul public.
Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor si deputat de Iasi, a fost membru al Partidul National Liberal din 1996 pana in 2013, cand a fost condamnat la 5 ani de inchisoare.

Fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat definitiv in dosarul „Transformatorul” in ianuarie 2014, dupa ce a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA in iunie 2012, fiind acuzat ca, prin firmele sale, a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Constantin Niță, nascut in comuna Miroslovesti, judetul Iasi, a fost ministrul pentru IMM-uri, Comert si Mediul de Afaceri in Guvernul Emil Boc

Nita a fost condamnat, in iunie 2018, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care era acuzat ca ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu 30.000 de euro si peste 300.000 de lei ca sa intervina la primarul Iasiului pentru atribuirea unui contract firmei UTI privind managementul traficului din oras.

Mandatul lui Tudor Chiuariu (care avea atunci 30 de ani) la Justitie a fost scurt, de doar 8 luni.

In calitate de ministru al Justitiei in Guvernul Tariceanu, Chiuariu a semnat personal o hotarare de Guvern care prevedea trecerea ilegala a unui imobil, de la Posta Romana, in proprietatea unei firme private.

In data de 24 ianuarie 2014 a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, impreuna cu fostul ministru al comunicatiilor Zsolt Nagy (UDMR).
Fostul ministru al Educatiei Cristian Adomnitei a fost condamnat la trei ani si doua luni de inchisoare cu executare in Dosarul Albumul, care viza unele nereguli referitoare la un contract pe care CJ Iasi l-a incheiat cu o firma, pentru promovarea judetului.

Decizia a fost luata de catre Tribunalul Iasi si nu este definitiva.

Procurorii DNA il acuza pe Costel Alexe, unul dintre cei mai influenti lideri PNL, ca i-ar fi cerut direct managerului unui combinat siderurgic produse din tabla in schimbul alocarii catre respectivul combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

Produsele cerute de Alexe – 22 tone de tabla (cu valoare de circa 103.000 lei), ar fi fost primite in datele de 23 aprilie 2020 si 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societati comerciale administrata de o ruda de-a sa, potrivit procurorilor DNA.

Procurorii DNA au declansat procedura urmarii penale impotriva fostului ministru Nicolae Banicioiu, la trei zile dupa ce Camera Deputatilor a incuviintat cu o larga majoritate ridicarea imunitatii.
Nicolae Banicioiu este acuzat de comiterea infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta pe vremea cand activa ca ministrul, intai al Sportului apoi al Sanatatii, in guvernele Ponta. La savarsirea presupuselor fapte, explica DNA, Banicioiu ar fi fost ajutat de o alta persoana, suspect in dosar.

Varujan Vosganian, suspectat de constituirea unui grup infractional organizat si de complicitate la delapidare.

Dupa 10 ani a inceput judecata in dosarul „Gaze ieftine”, la Instanta Suprema. Procurorii DIICOT au cerut urmarirea penala a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, dar nu a fost pus sub acuzare pentru ca Parlamentul a refuzat sa-i ridice imunitatea de doua ori – in octombrie 2013 si februarie 2015.

Vasile Cepoi este acuzat de ANI de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene si infractiuni asimilate celor de coruptie.

Potrivit ANI, in calitate de director al Directiei de Sanatate Publica Iasi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajand institutia pe care o conducea la acea data ca partener in Proiectul „Calitate si performanta in sistemul sanatatii publice din Romania”, derulat in baza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Întregul articol, documentat de Ziare.com îl puteți citi aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

78 − 77 =