Gheorghe Nichita, audiat la DNA a doua zi consecutiv

0
64

Primarul Gheorghe Nichita este audiat, pentru a doua zi consecutiv, la DNA. Nichita este cercetat în arest la domiciliu pentru instigare la folosirea informaţiilor care nu sunt destinate publicităţii şi instigare la abuz în serviciu.
Gheorghe Nichita se află în arest la domiciliu, fiind acuzat de DNA de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Potrivit DNA, în perioada ianuarie-aprilie, Nichita, abuzând de funcția de primar, i-a determinat pe Liviu Hliboceanu, director general al Poliției Locale Iași, și Ștefan Avîrvarei, șef serviciu în cadrul poliției, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să le folosească și să permită accesul unor persoane neautorizate la acestea, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.
Nichita este acuzat că, în aceeași perioadă, i-a determinat cu intenție pe cei doi polițiști să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit. Persoana urmă era chiar iubita primarului, Adina Samson, şefa unui serviciu din Primăria Iaşi.
Pentru Adina Samson, edilul a fost în stare să creeze o adevărată celulă de spionaj. Însă îi transformase în spioni, potrivit procurorilor, chiar pe poliţiştii locali plătiţi din impozitele ieşenilor. De multe ori, chiar şeful Poliţiei Locale se ocupa în detaliu de operaţiunile dispuse de Nichita.
Se folosea tehnică de ultimă generaţie, softuri de monitorizare a comunicaţiilor de pe telefon, dar şi sisteme de monitorizare prin GPS a maşinii în care se deplasa femeia. Când autoturismul a ajuns în service şi a existat riscul ca mecanicii să observe dispozitivul, s-a declanşat o întreagă desfăşurare de forţe.
S-a mers până acolo cu urmăririle încât atunci când ţinta lui Nichita a mers la Suceava, şi poliţiştii locali au închiriat o cameră ca să se asculte tot ce se întâmpla în încăperea învecinată.
Fiecare întâlnire a tinerei era monitorizată atent. Cei care ajungeau la ea erau verificaţi în bazele de date ale Ministerului de Interne. Dacă ceva părea suspect, primarul era anunţat imediat.
Când lucrurile au degenerat, un alt instrument folosit de oamenii primarului a fost ameninţarea directă. Potrivit procurorilor, clanul Cordunenilor, una dintre cele mai temute grupări din Moldova, a fost folosit pentru intimidarea oamenilor din anturajul presupusei amante.
Potrivit unor surse judiciare, Adina Samson, şefa Serviciului Managementului Calităţii din cadrul Primăriei ieşene, l-ar fi denunţat pe edilul Gheorghe Nichita la DNA, după ce ar fi constatat că este în permanenţă urmărită.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here