“Iasi, capitala de razboi”, povestea nestiuta din Primul Razboi Mondial la Iasi

0
81

In aceasta seara, incepand cu ora 16.00, Ateneul din Iasi va invita la vizionarea filmului documentar „Iași, capitala de război”, realizat de Dana și Titus Ceia.

“Iași, capitala de război” este un documentar de 33 de minute, realizat de Titus Ceia, Dana Ceia și Alina Titei, care prezintă o perioadă foarte dificilă și aproape necunoscută din decembrie 1917, care a transformat Iașul în capitala de facto a României.

În timpul primului război mondial, pentru doi ani, autoritățile române și familia regală s-au refugiat la Iași, după ce Bucureștiul a căzut în mâinile Puterilor Centrale la 6 decembrie 1916. Administrația și familia regală a revenit la București în noiembrie 1918.

Filmul prezintă o poveste aproape necunoscută din decembrie 1917 la Iași, a încercării nereușite a loviturii de stat care urmarea răsturnarea Regelui, a Guvernului și instaurarea unei Republici Sovietice Române, conspiratorii Rosal și Cornev ratând in extremis lovitura de stat și sfârșind în fața plutonului de execuție. Una dintre poveștile din documentar este despărțirea unei țări de propriul tezaur, o despărțire care a fost liber consimțită și adânc regretată”, a spus Titus Ceia unul dintre realizatori. De asemenea, documentarul prezintă o frescă a acelor timpuri atât de dificile, dar sunt prezentate și niște portrete, cel al Reginei Maria și al Generalului Berthelot. “Acest film este un plan mai vechi de rememorare a momentelor importante ale orașului Iași, momente care au fost din diverse motive excluse din istoriografia comunistă“, a mai spus Titus Ceia.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

71 + = 72