Ieseanul Andei Muraru, ambasadorul lui Iohannis in SUA, si-a mutat resedinta într-o clădire de lux cu 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi și piscină. Chiria: 21.000 de dolari pe lună

0
75

Noua reședință a ambasadorului Andrei Muraru, de la 3003 Massachusetts Ave NW, Washington DC, a fost construită în 1934 și are 46 de camere, potrivit Washington Post. În anii 1960 și 1970 a fost locuința reprezentantului diplomatic al Iranului în Statele Unite.
Ardeshir Zahedi, căsătorit cu una dintre fiicele șahului Iranului, a fost ambasador în SUA în două mandate: între 1960-1962 și 1973-1979. Era cunoscut în epocă pentru petrecerile grandioase pe care le dădea la Washington, în clădirea ambasadei, la care au participat vedete de la Hollywood, printre care Elisabeth Taylor sau Barbara Streisend, potrivit National Public Radio.
Iranul era un stat bogat și o putere în Orientul Mijlociu, iar faptul că Zahedi era membru al familiei șahului i-a permis să cheltuie câți bani dorea. De altfel, ambasadorul a supravegheat personal construcția Ambasadei iraniene, aflată lângă reședința sa diplomatică, astăzi închiriată de România. Clădirea are un salon grandios, cu tavan înalt, decorat cu un mozaic complicat.
După revoluția din Iran, în care puterea a fost preluată de regimul islamic al ayatolahului Khomeini, atât clădirea ambasadei, cât și cea a reședinței diplomatice au fost preluate de către Departamentul de Stat al SUA.
Reședința de lux a rămas mulți ani nefolosită. În 2020, a început renovarea sa, care a costat statul american 2,5 milioane de dolari, apoi a fost scoasă pentru închiriat.Iar anul acesta, acolo s-a mutat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.
Fosta reședință (situată la adresa 2500 30th Street Washington DC, 20008) a fost închiriată în anul 1994 de la Departamentul de Stat al SUA. În cei 28 de ani în care imobilul a fost utilizat ca reședință oficială a ambasadorilor României în SUA, proprietarul/administratorul nu a realizat lucrări de reparații și reamenajare a interiorului imobilului (cu excepția unor intervenții de urgență urmare a unor evenimente neprevăzute, precum inundații), inclusiv a curții. Astfel, clădirea necesita o reabilitare amplă care să cuprindă reparații capitale, renovare și igienizare”, se arată într-un răspuns al MAE.
Vechea reședință a ambasadorului României în SUA, cu o suprafață locuibilă de 1.000 de metri pătrați. Foto Street View
Ministerul arată că în interior imobilul prezenta, în majoritatea spațiilor de locuit, un grad avansat de degradare (pereți cu fisuri, modificări inestetice, zone degradate din cauza infiltrațiilor, sistem de încălzire/răcire învechit, tocăria uşilor şi ferestrelor deteriorată, veche și neetanșă, instalații sanitare vechi și uzate) care impunea necesitatea unei intervenții ample și rapide.
Ministerul de Externe a explicat că vechiul imobil nu putea fi restaurat din fondurile publice ale ambasadei, deoarece acesta nu este proprietatea statului român și susține că în urma discuțiilor cu proprietarul acesta nu a putut nici confirma disponibilitatea și nici estima perioada de timp pentru o eventuală reparație capitală.
În timp ce 80% dintre români trăiesc în sărăcie, ambasadorul lui Iohannis în SUA, se lăfăie în noua lui reședință de lux din Washington DC, pentru care toți dintre noi plătim 21.000 $/lună. Are “doar” 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi, piscină și o curte de peste 2.000 m².Am locuit peste 20 de ani în America unde am promovat România la cel mai înalt nivel în toate concertele mele și fără niciun sprijin financiar din partea vreunei instituții a Statului Român, iar sinecuriștii de serviciu, au cheltuit în 32 de ani bani cu nemiluita fără să reușească nici măcar ridicarea vizelor pentru români. Mâine sărbătorim Ziua Națională a imnului de Stat al României “Deșteaptă-te române” pe care îl voi intona peste toată Dobrogea, de la 10 m deasupra Mării Negre.Nu mă aștept ca acest așa zis ambasador al României în SUA să cinstească imnul pe care noi l-am cântat în 1989, atunci când toți am sperat că am învins comunismul și vom fi liberi! De unde să știe el ce am făcut noi atunci, că doar avea…8 ani!”, a declarat artistul Nicolae Voiculet.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here