Interviu. Mihai Chirica: „Nu am motive să mă aștept la o campanie constructivă din partea unora dintre ceilalți candidați”

0
97

Sub semnul indemnului pastoral, atat de actual in aceste zile, ca adevarul sa triumfe, candidatul PSD la functia de primar al Iasului, Mihai Chirica, a sustinut intr-un interviu realizat de cotidianul Evenimentul, ca nu se asteapta la o campanie curata din partea celorlalti contracandidati care s-au intins ilegal corturile prin tot orasul, ca intr-o citadela asediata, si s-au apucat de promis beneficii materiale alegatorilor, dar crede ca ieșenii au înțelepciunea de a face diferența”între competență și impostură, dintre experiență și improvizație, dintre proiecte concrete și sloganuri politicianiste

Evenimentul: Analizând conţinutul listei de candidaţi pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, s-ar putea trage concluzia că s-a dorit un echilibru între experienţa unor personalităţi remarcate deja în spaţiul public şi entuziasmul unor tineri, aparent necunoscuţi, dar care au o carieră semnificativă în domeniul lor de activitate. Credeţi că echipele propuse întrunesc şanse maxime de reuşită? Care ar fi criteriul comun şi cel mai important aplicat în selecţia celor propuşi pe liste?

Mihai Chirica: Nu pot vorbi despre candidaturile la Consiliul Județean, însă vă mărturisesc că sunt mândru de lista de candidați la Consiliul Local, listă pe care am onoarea de o deschide și pe care am gestionat-o, ca președinte al Organizației Municipale Iași a PSD. Reacțiile ieșenilor după depunerea listei noastre de candidați la legislativul ieșean au fost foarte bune și converg către ideea că avem cea mai bună listă de propuneri pentru Consiliul Local Iași! Împreună cu colegii mei am construit o listă în care se regăsesc atât actuali consilieri locali care au făcut performanță, cât și propuneri noi care merită o șansă de afirmare. Am reușit să aducem alături de noi atât personalități recunoscute în domeniul lor de activitate, cu o carieră impresionantă, cât și tineri aflați la început de drum, dar care au început deja să performeze în domeniile lor de activitate. Spre bucuria mea, am alături de mine atât politicieni cu experiență, cât și persoane care nu au mai făcut niciodată politică până acum, dar care au găsit la noi o oportunitate de a se exprima și dezvolta în spiritul unei social-democrații autentice, de orientare europeană.

Criteriile funcție de care am stabilit această listă cred că sunt evidente la o simplă lecturare a CV-urilor candidaților noștri, iar acestea se rezumă la câteva calități care mi se par indispensabile oricui face o politică responsabilă și modernă și vrea să performeze în administrația publică: competența, experiența, eficiența și dorința de a te pune în slujba comunității pe care vrei să o reprezinți.

Nu îmi permit să fac pronosticuri, dar sper că, discutând cu noi despre proiectele noastre și despre viitorul orașului nostru, ieșenii ne vor acorda încrederea lor și că vom avea o majoritate simplă în viitorul Consiliu Local al Municipiului Iași.

Evenimentul: Prin instalarea corturilor destinate strângerii de semnături, candidaţii pentru primărie au devenit vizibili pe străzile Iaşului cu mult timp înainte de începerea oficială a campaniei electorale. E o grabă care indică apropierea unei competiţii acerbe. Credeţi că această precipitare arată că unii candidaţi ard de nerăbdare să vină cu soluţii sau, pur şi simplu, e obişnuita goană după imagine? Va fi o campanie pe argumente sau a vorbelor fără conţinut?

Mihai Chirica: Nu aș vrea să comentez eu cum înțeleg alții să încerce să îi convingă pe ieșeni că merită voturile lor… Ce pot însă să spun este că noi, spre deosebire de ceilalți competitori, am respectat legea și, mai ales, i-am respectat pe ieșeni! Nu am sufocat orașul cu corturi, meshuri, pliante și broșuri, nu am promis biciclete, tablete și excursii, am evitat propaganda populistă și găunoasă și atacurile la persoană.

De asemenea, nu pot anticipa ce tip de campanie vor alege să facă alții, deși, din ce am observat până acum, semnele nu sunt tocmai încurajatoare…

Noi, echipa PSD, vom face o campanie curată și sinceră, bazată pe dialog cu ieșenii, pe fapte și pe proiecte. Vom face o campanie bazată pe adevăr, în care vom fi sinceri și corecți atât în ceea ce ne privește, cât și în ceea ce putem cu adevărat să facem. Ieșenii trebuie să știe adevărul, ieșenii au dreptul să evalueze în cunoștință de cauză și este de datoria noastră, ca politicieni responsabili, să fim corecți față de comunitatea căreia îi cerem votul.

Evenimentul: În această campanie, vom asista la o confruntare între experienţa dumneavoastră administrativă şi opiniile celorlalţi. E un raport de forţe dezechilibrat? Credeţi că veţi întâlni păreri realiste din partea contracandidaţilor? Vă aşteptaţi la o campanie constructivă din partea acestora sau va fi pur şi simplu un asalt motivat de interese politice?

Mihai Chirica: Ar fi incorect să mă compar cu ceilalți competitori. Eu cred că, pentru a fi primar și, cu atât mai mult, pentru a fi un primar bun, nu este suficient să vrei. Pentru a fi un primar demn de acest frumos oraș trebuie să ai competența și experiența necesare, dar și o legătură sufletească profundă cu comunitatea pe care o slujești. Eu iubesc Iașul din toată inima și, după 14 ani de administrație publică, timp în care am avut funcții de conducere, cred că am reușit să înțeleg ce și cum trebuie să fac pentru acest oraș, dar și lucrurile de care trebuie să mă feresc.

Nu am motive să mă aștept la o campanie constructivă din partea unora dintre ceilalți candidați, dar am toate motivele să cred că ieșenii au înțelepciunea de a face diferența între competență și impostură, dintre experiență și improvizație, dintre proiecte concrete și sloganuri politicianiste.

Ce pot să spun e că eu și colegii mei am intrat în această competiție electorală cu încredere, cu optimism și cu responsabilitate! Optimism pentru că, în ultimele luni, am văzut că ieșenii au încredere în noi, pentru că avem o echipă performantă și pentru că avem proiecte care pot face ca Iașul să se schimbe în bine! Iar responsabilitate pentru că ieșenii așteaptă de la noi să continuăm lucrurile bune pe care le-am făcut în special în ultimul an, când am pus accentul în administrație pe deschidere, pe dialog, pe eficiență și competență.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here