Istoricul Catedralei Notre-Dame din Paris. Constructia a început în 1163 si s-a încheiat după aproape 200 de ani

0
93

Catedrala Notre-Dame, una dintre cele mai impozante clădiri din lume și cel mai vizitat obiectiv turistic din capitala Franței, a fost construită în aproape 200 de ani. Fundația a început să fie turnată în 1163, iar lucrările de construcție au fost finalizate în 1345, fiind un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța. Fațada dantelată și cele două turnuri patrulatere au câte 69 de metri fiecare. Intrarea în catedrală se face prin trei porți bogat ornamentate, care evocă simbolurile stilului gotic târziu. Catedrala are 130 de metri lungime, 45 de metri lățime, 35 de metri înălțime. În ea încap până la 10.000 de oameni. Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată anual de aproximativ 13 milioane de oameni din toată lumea.

În timpul iacobinilor a fost profanată

Catedrala Notre-Dame a avut o istorie zbuciumată. A fost profanată în timpul Iacobinilor (1793 – 1794) și a devenit „Templu al Rațiunii” și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor în timp ce era venerată Ființa Supremă. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801. Napoleon a fost încoronat aici împărat al Franței, pe data de 2 decembrie 1804. Clopotele au fost schimbate de curând.

 Interiorul catedralei este o lucrare uriașă de artă.

Catedrala are vitralii spectaculoase, portale ce înfățișează scene biblice și multe altele. Două dintre cele trei clopote din catedrala Notre-Dame au devenit faimoase datorită cărții „Cocoșatul de la Notre-Dame” și au fost distruse în timpul Revoluției franceze. Excepție a făcut marele clopot Emmanuel, care a putut fi auzit până în zilele noastre. Este unul dintre cele mai frumoase și mai vechi instrumente muzicale ale Europei. În 2013, nouă clopote ale catedralei au fost schimbate. Acestea au costat 2 milioane de euro, iar banii au fost strânși doar din donații.

sursa: Libertatea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here