Milionarul Stefan Holicov, amendat de inspectorii Primariei pentru distrugerea Casei Ralet

0
80

Patronul Panifcom, Stefan Holicov, a fost amendat saptamana aceasta de catre inspectorii Corp Control Primar, cu suma de 4000 de lei. Omul de afaceri, care detine suprematia in afacerile de morarit din judetul Iasi, se face vinovat de nerespectarea obligațiilor pe care proprietarii le au fata de clădirile monumente istorice. Practic, Holicov a fost sanctionat pentru degradarea celebrei Case Ralet din strada cu acelasi nume, in care afaceristul intentiona sa isi amenajeze propria locuita.

In urma cu doua luni de zile, Casa Dimitrie Ralet a ars din temelii. Asupra incidentului au existat tot felul de speculatii, printre care si premeditarea incendiului, cu atat mai mult cu cat, în luna decembrie 2017, Mihaela si Stefan Holicov, proprietarii monumentului, au început demersurile aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Confirm solicitării acestora, destinația actuală a imobilului ar urma să fie schimbată în hotel cu restaurant prin mansardare clădire monument și supraetajare anexă.

Potrivit apix.ro, de-a lungul timpului, pentru imobilul din str. Ralet nr. 4 au fost emise mai multe certificate de urbanism. În 2014, proprietarii propuseseră construirea unui imobil de locuințe colective cu spații publice la parter și mezanin, dar demersul nu a fost dus la bun sfârșit. În lunile iunie și iulie ale aceluiași an, Holicov a obținut un alt certificat de urbanism pentru consolidare, restaurare și extindere construcție existentă. Timp de trei ani la monument nu s-a întâmplat nimic, iar Casa Ralet a intrat într-o fază vizibilă de degradare. Potrivit sumelor care s-au tot vehiculat in jurul acestei proprietati, atat terenul cat si imobilul valoreaza in jur de un milion de euro.

Construit pe la mijlocul secolului al XIX-lea, imobilul se află pe lista monumentelor istorice. El a aparţinut lui Dimitrie Ralet (1817-1858), cunoscut deopotrivă ca scriitor, dar şi ca revoluţionar paşoptist şi militant unionist, fiind unul dintre principalii artizani ai Unirii de la 1859 si a fauririi Statului roman modern.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here