Mitropolitul Iosif Naniescu si Mos Gheorghe Pelerinul au fost trecuti oficial în rândul sfintilor

0
76

Sute de credincioși din Iași și din alte zone ale Moldovei au participat astăzi, în Catedrala Mitropolitană din Iași, la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Bunei Vestiri, urmată de Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Gheorghe Pelerinul. La eveniment au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum și numeroși ierarhi, clerici și reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale.

Slujba a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și un număr de 13 ierarhi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

Evenimentul a fost special programat în preajma zilei de 27 martie, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, Sfântul Ierarh Iosif fiind de origine basarabean. De dincolo de Prut au fost prezenți Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, și Preasfințitul Antonie de Orhei.

După prima parte a Sfintei Liturghii și rostirea Evangheliei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a rostit un cuvânt de învățătură. „Astăzi Biserica noastră prăznuiește Duminica a V-a din Postul Mare al Sfintelor Paști, care e numită și Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. Anul acesta însă, printr-o coincidență de date, în aceeași duminică serbăm și marea sărbătoare a Bunei Vestiri a Maicii Domnului, care, de fapt, este «începutul mântuirii noastre şi arătarea Tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face şi Gavriil Harul Îl binevesteşte. Pentru aceasta şi noi, împreună cu Dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i strigăm: Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine!», cum se spune în tropar, și începutul întrupării sau zămislirii Fiului Veșnic al lui Dumnezeu din Fecioara Maria” a menționat Preafericirea Sa.

Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Gheorghe Pelerinul, prin citirea tomosurilor de canonizare, prezentarea icoanelor, închinarea la sfintele moaște și cântarea troparelor a avut loc la finalul Sfintei Liturghii.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că „astăzi am făcut proclamarea canonizării unui mitropolit și a unui mirean, a unui credincios simplu, laic. Cea mai înaltă treaptă de demnitate în Biserică nu este una administrativă, ci treapta sfințeniei și la această sfințenie sunt chemați toți oamenii, indiferent de rangul și slujirea pe care o au. Sunt uniți prin aceeași credință și prin aceeași viețuire sfântă”.

De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a menționat faptul că „sfinții canonizați astăzi ne arată cum trebuie să fie un preot și un ierarh al Bisericii și la ce înălțime duhovnicească și la ce adâncime în duh se poate înălța un credincios în viața de familie, trăitor în societate.” Totodată, o raclă cu părticele din sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv a fost oferită Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, pentru ca aceste sfinte odoare să poată fi omagiate și în locurile natale ale fostului mitropolit al Moldovei, recent canonizat.

După slujbă, credincioșii s-au putut închina la sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și ale Sfântului Gheorghe Pelerinul. Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, va rămâne spre închinare în Catedrala Mitropolitană din Iași, iar racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul va fi dusă la Mănăstirea Văratec, din județul Neamț.

Mitropolitul Iosif Naniescu şi nevoitorul Gheorghe Lazăr au fost canonizaţi în cadrul şedinţei Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de la București, din data de 5 octombrie 2017.

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here