Muzeul de Istorie Naturala din Iasi se redeschide pe 23 ianuarie

0
61

Clădirea monument istoric unde s-a decis candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei va fi inaugurată pe 23 ianuarie cu o zi inaintea evenimentelor prin care va fi celebrat actul istoric de la 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române.
Muzeul de Istorie Naturală a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Interiorul clădirii include biblioteca și sala de conferințe ale Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie, precum şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”. În ziua de 3 ianuarie 1859 în aceasta cladire a fost decisă candidatura ca domn al Moldovei a colonelului Alexandru Ioan Cuza, eveniment care a însemnat declanşarea procesului Unirii Principatelor Române și preambulul creării Statului Naţional Unitar Român.
Monumentul a fost consolidat și reabilitat de Primăria Municipiului Iași grație unui proiect cu finanțare europeană în valoare totală de 13.312.194,47 lei, circa 2,7 milioane de euro.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 3