Nascuti pentru scolile de corectie! Delicventa juvenila ia amploare la Iasi, sub paravanul unei legi care NU incrimineaza minorii

0
83

Carentele de educatie parentala si scolara, lipsa celor 7 ani de acasa, anturajele nefaste si si prea multa libertate cu care sunt investiti minorii din societatea actuala, nasc adevarate tragedii. Lipsa unui liber arbitru bine definit si omniprezenta unui tipar instinctual de comportament antisocial da nastere viitorilor criminali care isi formeaza deprinderile infractionale la varste destul de fragede, cum este si cazul relatat astazi de Ziarul de Iasi.

O bandă de delincvenţi este acuzată că a făcut prăpăd în vila unei ieşence cu bani care era plecată din ţară. Puştanii, cel mai mic în vârstă de 12 ani, au spart casa în două seri şi au furat tot ce se putea lua din casă, bunuri şi bani de peste 10.000 de euro. Vandalii au distrus şi bunuri în valoare de 12.000 de euro n protagoniştii acestui caz care a stârnit panică printre locuitorii de pe Sărărie provin din familii dezorganizate, iar unii dintre ei au abandonat şcoala de timpuriu. Gaşca de puştani a fost prinsă în flagrant, poliţiştii folosind focuri de armă pentru a-i opri.

Potrivit rechizitoriului din acest caz, obţinut de “Ziarul de Iaşi”, alţi doi copii, de 12 şi 13 ani, au fost implicaţi în acest caz însă ei nu au putut fi trimişi în judecată deoarece nu răspund penal.

Fenomenele infractionale in randul minorilor nu se desfasoara numai la adapostul noptii, ci ziua in amiaza mare, in jurul scolilor. Dupa ce AgoraPress a relatat modul in care derbedeii inscrisi la Liceul Tehnologic Economic de Turism din Iasi terorizeaza vecinii din zona, mai multi locatari au relatat reporterilor imprejurari in care au fost la un pas sa fie batuti de minori scapati de sub controlul scolii si al parintilor. In aceste cazuri, POLITIA NU FACE NIMIC, este parerea unanima a celor care au fost victime directe a atitudinii unor derbedei sub 18 ani. Pe fondul acestei recrudescente a fenomenului delicventei juvenile, s-ar impune de urgenta o reconsiderare legislativa a tragerii la raspundere a minorilor care comit infractiuni, incurajati de faptul ca nu exista pedeapsa pentru ei.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here