“Palatul dictatorului blestemat”. Cum e vazuta Casa Poporului de un jurnalist strain intr-un reportaj realizat pentru CNN

1
50

John Malathronas, un cunoscut jurnalist de turism, a plecat pe urmele lui Nicolae Ceausescu in Bucuresti iar reportajul sau despre Casa Poporului, numit “Palatul dictatorului blestemat” a ajuns unul dintre cele mai populare materiale pe site-ul CNN.
Nicaieri acest proces ( n.r. caderea comunismului in Europa de Est) nu a fost atat de sangeros si de dur precum in ultimul act al domino-ului revolutionar: caderea lui Ceausescu, dictatorul care si-a condus tara pentru binele lui si al familiei sale, precum un stapan feudal. In prezent, in Bucuresti te poti alatura unui tur care trezeste amintiri dintr-o epoca dispretuita si care spune povestea ultimelor zile ale comunismului in Romania. Turul incepe in grandiosul Palat al Parlamentului, o amintire constanta a megalomaniei liderului comunist“.
Potrivit ghidului, aceasta este a treia cladire din lume ca volum dupa piramica azteca de la Teotihuacan si cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida” povesteste jurnalistul in reportajul preluat de CNN.
“Cum s-a nascut acest monstru? Ni se spune ca Ceausescu a profitat de cutremurul din 1977 pentru a rade o mare parte din centrul orasului Bucuresti, a nivelat un deal si a schimbat cursul Dambovitei” explica Malathronas care prezinta mai departe detaliile tehnice despre istoricul constructiei, precum si cladirile si bisericile care au fost distruse pentru a face loc Casei Poporului.
Un prieten roman l-a dus pe jurnalistul britanic si in Piata Revolutiei “unde multimea de oameni s-a strans in decembrie 1989 pentru a da jos regimul” dar si la mormintele initiale, “nemarcate” ale sotilor Ceausescu, “pe care acum nimeni nu vrea sa le mai foloseasca”.
Pe final, jurnalistul se arata curios in legatura cu vila lui Ceausescu: “Ce s-a intamplat cu ea?” Este dus in fata cladirii care e acum Ambasada Kuweitului. Apoi povesteste cum paznicii nu l-au lasat sa fotografieze cladirea-fosta vila a lui Ceausescu. “Poate ca Ceausescu si comunismul au disparut, insa impactul lor in mintile oamenilor va lua ceva timp pana va trece”, concluzioneaza acesta.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 55 = 60