Pedeapsă cu ÎNCHISOAREA pentru cei care colectează FONDUL SCOLII (proiect)

0
69

Deputatul Cornel George Comșa a depus, la Parlament, o propunere legislativă care vizează introducerea unor sancțiuni penale pentru cei care colectează, “în mod abuziv”, fondul școlii. Dacă proiectul se va transforma în lege, cei vizați vor putea fi condamnați să execute până la trei ani de închisoare.
Propunerea legislativă amendează Legea educației cu un nou articol, care prevede că “darea sau colectarea de fonduri pentru unitățile de învățământ, în alte condiții decât cele prevăzute de art. 108 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani”, potrivit unui comunicat de presă semnat de parlamentar. Totodată, “solicitarea de către membrii consiliului de administrație al unităților de învățământ sau de către cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic a unor sume de bani cu titlu de donație sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercită o autoritate părintească sau sunt tutori constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 3 ani precum și cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control ale persoanelor juridice”.
Deputatul George Comșa susține că, în momentul de față, nu există sancțiuni care să pedepsească încălcarea legii, elevii și a părinții fiind supuși în continuare la cheltuieli ce depășesc obligațiile și bugetul familial al acestora. Și asta chiar dacă Legea Educației nu stabilește taxe pentru învățământul preuniversitar de stat, deci colectarea fondului școlii se face împotriva principiului constituțional și nu rezolvă cauza problemei, ci creează de fapt mai multe probleme. “Unii părinți sau persoane auto-intitulate reprezentanți ai părinților, care se comportă de fapt ca niște casieri, invocă faptul că această colectare este de fapt un act liber consimțit de donație. ÎCCJ arată foarte clar că pot exista presiuni pentru efectuarea de liberalități (adică donație sau legat) prin intermediul zvonului public. Acest zvon public este, în speța noastra, formalizat. Părinții sunt convocați în ședințe și li se spune câți bani trebuie să ofere” argumentează parlamentarul.
Am luat act, cu mult interes, de solicitarea elevilor în ceea ce privește interzicerea expresă a fondului școlii. A fost și este o solicitare pertinentă și matură și trebuie să fie luată în seamă de către membrii Parlamentului României. În același sens, sindicatele și-au manifestat acordul cu privire la sancționarea drastică a practicii colectării fondului școlii, fapt care întărește motivația de a satisface solicitarea elevilor. Astfel, am depus în Parlamentul României, pentru elevi, această propunere legislativă prin care incriminăm colectarea fondului școlii“, a declarat deputatul Cornel George Comșa. Potrivit acestuia, problema apare atunci când se constituie anumite asociații care încep să îi constrângă financiar pe părinți, să le trimită somații, iar profesorii să condiționeze uneori chiar admiterea în examenele naționale. Aceste practici sunt imorale și ilegale și trebuie să înceteze. Singura soluție imediată este ca aceste fapte să devină infracțiuni, afirmă deputatul, explicând de ce, astfel, lezarea unui drept fundamental, precum dreptul la învățătură, nu ar trebui să aibă o altă sancțiune decât cea penală.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here