Pogromul din 1941, comemorat la Iaşi. “Lucrurile se vor îndrepta spre calea cea bună atunci când vom afla ce s-a întâmplat”

0
56

Primarul Mihai Chirica şi viceprimarii Gabriel Harabagiu şi Radu Botez au participat astăzi la evenimentele organizate cu ocazia comemorării a 75 de ani de la Pogromul de la Iaşi.

La ceremonia oficială, care a avut loc la cimitirul evreiesc din Păcurari, au mai participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi Guvernului României, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Excelenţa Sa Hans Klemm, Ambasadorul Israelului în România, Excelenţa Sa Tamar Samah, şi reprezentanţi ai evreilor din toată lumea.

Ne adunăm în luna iunie, ori sub bătaia soarelui, ori sub bătaia ploii, dar de fiecare dată sub povara lacrimilor. Ne adunăm pentru a ne aduce aminte de ceea ce s-a întâmplat în 1941. Tristeţea a dăunuit mereu în astfel de momente. Lucrurile se vor îndrepta spre calea cea bună atunci când vom reuşi să aflăm de ce s-a întâmplat acea oroare. Oameni nevinovaţi, luaţi de la locul de muncă, din paturi sau de pe stradă, şi ucişi fără milă. De ce s-a întâmplat asta? Probabil când vom afla răspunsul la această întrebare vom şti ce trebuie să nu mai facem pentru ca lucrurile să nu se mai repete. Până atunci suntem obligaţi de istorie, de memoria celor care au murit, să păstrăm amintirea şi să privim acel moment ca pe un moment trist pentru întreaga comunitate. Pentru comunitatea ieşeană, prezenţa evreilor printre noi este un moment de plăcere, ca într-o familie, care trebuie să rămână strâns unită. Ieşenii trebuie să îi respecte pe cei care au trăit aici, dar mai ales pe cei care vor să trăiască aici”, a afirmat Mihai Chirica. La final cei prezenţi au depus coroane de flori la mormintele evreilor care au fost ucişi în urmă cu 75 de ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 88 = 97