Politica de tablă: pile incompetente, dosare penale, condamnări – Costel Alexe

0
64

„A fost vorba de numirea oamenilor noștri din partid în aceste funcții. Din câte știu, a fost o practică generalizată la nivelul Administrației Naționale Apele Române, precum și a altor instituții și autorități, în sensul îndepărtării oamenilor legați de fostul partid de guvernare și înlocuirea lor cu unii agreați de către noul partid”.

Declarația de mai sus îi aparține lui Răzvan Găină, fost director al Administrației Bazinale de Apă Siret, condamnat la 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare pentru că a numit la conducerea unor structuri ale instituției persoane care nu aveau nicio calificare în domeniu apelor.

Faptele pentru care a fost condamnat acest director s-au petrecut în 2020, când ministru al Mediului era liberalul de frunte Costel Alexe. Politicianul mai cunoscut pentru renumele „Tablă”.

Negocierea de mită în tablă (potrivit DNA) nu a fost singura activitate abuzivă din mandatul de ministru a liderului PNL Iași. În aceeași perioadă, Apele Române au fost scena unor scandaluri repetate privind numirea în funcții plătite din bani publici a unor personaje incompetente, dar care aveau utila pentru ei calitate de membru sau pilă a PNL.

Directorii structurilor din Apele Române de la Pașcani și Neamț, primul vicepreședinte al PNL din localitate, al doilea consilier general PNL, au fost angajați fără a se ține cont de cerințele necesare ocupării postului, a recunoscut chiar condamnatul Răzvan Găină.

Cel de la Neamț nu s-a mulțumit cu atât. Dacă tot avea o pilă mare, de ce să nu profite? În februarie 2020, a ajuns consilier al secretarului de stat din cadrul Ministerului Mediului, Gelu Puiu. Gelu Puiu era unul dintre oamenii de încredere al ministrului Costel Alexe. Că așa-i în PNL.

Ne amintim, desigur, tot din aceeași perioadă, de cazul dezvăluit de Recorder: după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, un inginer s-a trezit cu trimișii acestuia în birou, i s-a pus în față o coală albă și i s-a cerut să-și dea demisia pentru că postul său era promis unui membru PNL.

Iar vicepreședintele PNL Iași Petru Avram, mâna dreaptă a lui Costel Alexe, a fost nevoit să își dea demisia și are dosar penal de la DNA, după ce a angajat tot la Apele Române o chelneriță. Cu „master” făcut la bar.

Așa arată bilanțul lui Costel Alexe: dosar penal pentru mită, pe numele său, dosar penal pentru abuz în serviciu pentru un fidel de-al său, condamnare la închisoare pentru un director care a făcut jocurile PNL și scandaluri după scandaluri privind numirea unor incompetenți de partid în funcții pentru care e obligatoriu nevoie de specialiști.

Apa trece, dar toate aceste fapte penale rămân. Rămân pete de rugină pe acest politician de tablă care întâmplător administrează acum județul Iași.

Marius Bodea, senator USR de Iași

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here