Prescolari discriminati de dragul odraslelor din clanul infractorului Alexe si sponsorizari sifonate la o gradinita de stat din Iasi

0
96

Grădinițele din Iași continuă să fie finanțate din banii părinților, de la hârtie igienică, imprimante, televizoare, draperii sau covoare, în timp ce șefuleții din Educație continuă să aclame cu nesimțire eforturi invizibie pentru susținerea învățământului gratuit de stat. La o grădiniță din Iași, multe dintre sponsorizări au fost sifonate sau direcționate în mod discreționar către grupele de preșcolari pe care le conduc educatoare aservite politic, ori în care se regăsesc odraslele unor infractori din zona politicului. Părinții se revoltă, dar nu fățiș, de frica repercursiunilor la care ar putea fi supuși proprii copii, fapt ce îi face complicii unui sistem parazitar și ticălos, la bunăstarea căruia contribuie zilnic cu aceste taxe de protecție
Mai mulți părinți care au copii înscriși la Grădinița cu Program Prelungit nr. 22 din Iași au făcut un apel disperat la normalitate. Aceștia acuză modul discreționar în care se realizează anumite activități în învățământul “de masă”, favoritismele sau condițiile impropii în care se desfășoară actul educational susținut financiar din contribuțiile părinților.
Sistemul de învățământ din țara noastră este susținut, într-o oarecare măsură, cel puțin pe segmentele de preșcolari și școală primară, de contribuțiile părinților. Din păcate sistemul de învățământ de stat are, în continuare, multe lipsuri. În grădinițe, suntem nevoiți să participăm cu contribuții pentru achiziții începând cu imprimante, televizoare, draperii, covoare etc. până la hârtie igienică sau săpun. Și nu, nu este vorba de o grădiniță din vreun sat uitat de lume și de politicieni. Nu, este vorba despre Grădinița 22, cu program prelungit din Iași la care, și probabil la majoritatea unităților similare aflate sub aripa protectoare a statului prin MEC, părinții obișnuiesc să contribuie, la început de an, cu diverse sume de bani (200…300 de lei) și pe parcursul anului, săptămânal, cu produse de igienă (șervețele, hârtie igienică, săpun etc.). Probabil chestiunea asta este în conștiința și firescul oricărui părinte de copil care merge la o grădiniță de stat dar, așa cum spuneam, nu prea este alternative”, susține unul dintre părinții care au trimis o petiție către presa .
Sponsorizări acaparate de directoarea …fără portofoliu
Părinții mai acuză faptul că multe dintre sponsorizările grădiniței sunt sifonate sau direcționate în mod discreționar către grupele de prețcolari pe care le conduce una sau alta dintre educatoare, ori în care se regăsesc odraslele unor infractori din zona politicului.
În condițiile în care fiecare preșcolar al Grădiniței 22 este nevoit să contribuie cu sume de bani în scopurile arătate, în vara acestui an s-au găsit resurse pentru renovarea în totalitate a unei săli la care educatoare este doamna Doina Cristina, doamnă care se recomandă ca fiind conducătorul unității deși, pe site-ul ISJ, postul de director apare, în martie 2022, vacant iar pe listele cu rezultatele finale la concursul din sesiunea iunie-octombrie nu apare ocupat. Despre renovarea sălii se știa de la începutul anului când, la întrebările timide ale câtorva părinți despre criteriile în baza cărora s-a ales tocmai grupa directoarei, s-a răspuns că a fost o sponsorizare. Ca să ne înțelegem: o sponsorizare este făcută către instituție și nu către cadrul didactic. Adică restul copiilor vin cu hârtia igienică de acasă și tu, ca director, renovezi complet sala grupei tale?! Unii copii dorm pe paturi vai de mama lor, la limita siguranței, iar tu cumperi mobilier nou și pătuțuri doar la o grupă? De ce să nu beneficieze toate grupele de sprijinul financiar oferit prin sponsorizare? Sigur se puteau cumpăra măcar draperii și covoare noi la toate grupele în nevoie. Sigur se putea repara și mobilierul vechi din banii primiți; ca să fim clari, când spunem renovare completă ne gândim la o sumă de măcar 15000 de euro însemnând zugrăvit, mobilier complet nou la comandă (dulapuri, paturi, mese, scaune), așa cum ar trebui să arate o sală de grădiniță din zilele noastre”, mai susțin părinții.
Copii discriminați de dragul odraslelor din clanul Alexe
Aceeași directoare fără portofoliu, este acuzată de părinți că face discriminări în rândul copiilor. Recent, respectiva educatoare care suplinește rolul de directoare s-a pus din nou „în valoare”, cu ocazia participării grădiniței pe care o reprezintă (?!) la un eveniment pe tema Sărbătorilor de iarnă, organizat de grădinița particulară Amicus Junior la Palas Mall.
Participarea a fost restrânsă, doar cu anumiți copii (vreo 10 din circa 80 de preșcolari din grupele mijlocii și mari), din anumite grupe, selectați după criterii care ne scapă, vârsta nefiind printre ele. Cel mai probabil au fost selectați doar spre mulțumirea părinților cu potențial de susținere sau de contribuție. Altfel nu se explică participarea nepotului șefului mare de la CJ. Da, copilul fratelui ăl mai mic a lu’ domn’ Alexe, Florin, ăla de se spetește prestând servicii de cadastru pe la primăriile de prin județ ca să-și termine casa de la Aroneanu, s-a numărat printre copiii în sarcina cărora a căzut reprezentarea instituției. Nu, nu este cu nimic mai deosebit de restul colegilor de grădiniță, doar că are un unchi special. Nu poți să mergi și să defilezi, strict pentru capital propriu de imagine sau susținere, cu o trupă de copii care poate nici nu doresc să fie acolo și să spui că sunt „Copiii noștri minunați…” ca și cum ceilalți (majoritatea) care nu au participat nu ar fi și ei minunați. A, nu au părinți speciali! Gestul este absolut jignitor, discriminator, în dezacord profund cu principiile de bază după care este organizat învățământul preșcolar și nu face decât să (re)dovedească o lipsă crasă de etică profesională din partea conducătorului unității de învățământ. Nu mai punem la socoteală faptul că, în timpul în care a fost pregătită participarea, copiii cu părinți obișnuiți au fost supravegheați de îngrijitoare, cadrele didactice fiind nevoite (?) să participe la repetiții”, au relatat părinții revoltați.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași au luat act de aceasta situatie si au trimis un punct de vedere incomplet si deloc concludent despre situatia existent la aceasta gradinita.
“Am luat act de informarea dumneavoastră și, în limita competențelor legale, au început verificări în unitatea menționată. Din datele transmise de doamna director menționăm că au fost renovate și dotate, în acest an școlar, două spații de învățare ale grădiniței, anul trecut a fost renovată o clasă și sunt făcute demersuri pentru a renova spațiile de învățare pentru alte 6 grupe în anul școlar următor. Referitor la proiectul Povestea Nașterii Domnului precizăm că acesta menționează în mod explicit participarea unui grup de 10-12 copii din fiecare grădiniță parteneră. Totodată, din informațiile transmise de unitatea școlară, selecția elevilor s-a făcut în funcție de disponibilitatea acestora și a părinților: din grupa mare au dorit să participe, și se păstrează conversațiiile dintre părinți și doamna educatoare care pot demonstra acest lucru, doar 4 copii”, au declarat oficialii ISJ Iasi.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here