Primăria va moderniza străzile și va consolida versantul din zona Țicău – Sărărie

0
74

Municipalitatea va reabilita mai multe străzi din zona Țicău – Sărărie. Pe lista Primăriei se află străzile I. I. Mironescu, Simion Bărnuțiu, Țicăul de Jos, Albineț, Dochia, Roșcani și Hotin. În prezent arterele menționate se află în etapa de proiectare a lucrărilor. În acest sens, anul trecut, municipalitatea a organizat o licitație, acesta fiind câștigată de SC Simpa Consult SRL Iași.

Totodată, municipalitatea pregătește consolidarea versantului Țicău. Primul pas major, elaborarea serviciilor de proiectare, a început în această lună. Proiectarea este făcută de SC Proexrom SRL Iași, în cadrul unui contract în valoare de 380.205 lei, cu TVA. Termenul limită de îndeplinire a serviciilor de proiectare este de patru luni. Firma se va ocupa de întocmirea documentației tehnice (certificat de urbanism, proiect tehnic și detalii de execuție, documentație tehnică pentru obținerea autorizației de construire și documentaţie tehnică pentru organizarea execuției lucrărilor). În funcție de starea reală a versantului și de lucrările de consolidare existente, proiectantul va dispune soluții de sistematizare, consolidare, ranforsare și drenaj, astfel încât să nu fie afectată siguranța și stabilitatea masivelor de pământ, clădirilor, străzilor, rețelelor de utilități etc.

Versantul Țicău, situat în partea de Nord-Est a Municipiului Iași, în avalul străzii Sărărie, este delimitat de străzile Albineț și Poligon și pârâul Cacaina. Mai exact, este cuprins între strada Curelari – strada Hotin – trecătoarea Horin – bulevardul C. A. Rosetti – mal drept Cacaina – Poligon – cornișa superioară a străzii și stradelei Sărărie. Versantul cuprinde cea mai mare densitate a lucrărilor de consolidare, având însă și cea mai spectaculoasă evoluție a fenomenului de alunecare. Lucrările de consolidare existente s-au executat etapizat, începând cu anul 1974, continuate în anul 1998, fiind realizat cu fonduri PHARE trei ranforturi în zona străzii Mărăști. Toate lucrările executate nu au reușit să asigure stabilitatea versantului. În toamna anului 1996, din cauza creșterii umidității stratului de loess, s-au produs alunecări care au dus la prăbușirea cornișei. Din cauza acestor incidente s-a înregistrat prăbușirea a cinci case și afectarea altor 99, precum și distrugerea de utilități și carosabil pe o suprafață de circa nouă hectare.

Și ApaVital SA face lucrări în zona Țicău – Sărărie – C. A. Rosetti. Este vorba despre un proiect de înlocuire a conductelor de apă potabilă și refacere a branșamentelor. Astfel, pe strada și șoseaua Albineț au fost demarate deja lucrările, iar ulterior vor fi executate și pe străzile Movilei, Caraiman, Dezrobirii, Miron Costin, Țicăul de Jos, Râpei, Scăricica, Occident, Păcii, Cherchez, Vulpe și Italiană, stradelele Italiană, Ștefan cel Mare și Toma Săvescu, trecătorile Bravilor, Nucului, Alpilor și Duzilor și fundacul Florentz.

Lucrări asemănătoare au fost executate și în perioada 11 iunie – 28 septembrie 2018. Atunci societatea a lucrat pe străzile Potcoavei, Patria, Viespii, Roșcani și Hotin, precum și pe trecătoarea Hotin și aleea Bașotă. Proiectul ApaVital vizează înlocuirea a 12.474 de metri de conducte și refacerea a 505 branșamente.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here